boek, recensie
Boek

Boekenweek: te gek voor woorden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

Boekenweek: te gek voor woorden

0
boek, recensie
Auteur
Nathan Filer
Uitgever
Anthos
Prijs
€ 10,-
Pagina's
264
Leeftijd
16+

Van dwangmatige neuroten tot prettig gestoorde geesten. Tijdens de Boekenweek die duurt tot en met 15 maart, draait alles om gekte in de letteren. Naar nerveuze, schizofrene, geflipte of anderszins afwijkende hoofdpersonen hoef je niet ver te zoeken, daar zijn boeken over volgeschreven. Drie tips.

De schok van de val
Wil je eens een kijkje nemen in het verwarrende hoofd van een schizofrene hoofdpersoon? In De schok van de val van Nathan Filer is Matthew aan het woord, die al heel lang met schizofrenie kampt. Voordat hij zichzelf voor de zoveelste keer laat opnemen, draait hij de deur van zijn appartement stevig op slot en trekt hij zich terug met zijn typemachine. Eerst wil hij kwijt hoe hij zijn broer tien jaar geleden is kwijtgeraakt, en daarna zichzelf.

In chaotische schrijfsels vertelt Matthew hoe hij zijn overleden broer overal ziet: in vlammetjes, in gemorst zout, in regenwolken en neerdwarrelende bladeren. ‘Door een geestesziekte keren mensen zich in zichzelf’, zegt hij. ‘Het ergste van alles is dat ik alleen maar met mezelf bezig ben.’ Een even wijs als beklemmend boek.

boek, recensie
Dagen van gras
Ook de wereld van Ben ziet er ongewoon uit. Wat begon met een onschuldige joint, eindigt in een psychose. Nu de wereld weer langzaam zijn normale contouren terugkrijgt, woont Ben in een begeleid woonproject in Amsterdam en vertelt hij hoe zijn leven in een puinhoop veranderde. Hij haalt herinneringen op aan het eenzame landgoed waar hij opgroeide, aan de problemen tussen zijn ouders, de dood van zijn opa en de allesbepalende vriendschap met zijn buurjongen Tom.

Philip Huff schrijft bevlogen over muziek en weet in dit intieme portret de juiste toon te raken van een verwarde achttienjarige.

Philip Huff. De Geus, € 14,90, 167 blz. (16+)

boek, recensie
Dogma
Mag je iemand helpen als hij niet verder wil leven? De studentenvriendengroep rond Charlie in Dogma staat voor dat duivelse dilemma als een van hen het plan voor een ultieme documentaire bedenkt. In de proloog ziet het ernaar uit dat Hidde, Charlies beste vriend, nog diezelfde avond gaat sterven. Wat volgt is een reconstructie van de dagen die daaraan vooraf zijn gegaan, gezien vanuit de ogen van vijf vrienden.

Een knap boek, waar je even je tanden in moet zetten vanwege de vele personages en de steeds veranderende sfeer, maar dat bijzonder de moeite waard is. Dogma is gedurfd en heeft een originele vorm en plot. Het roept vragen op over het recht op leven en sterven en het grote grijsgebied daartussen.

Anne van Eekhout. De Arbeiderspers, € 19,95, 316 blz. (e-book € 9,99) (16+)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren