boek, recensie
Boek

Chaos in je hoofd

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

Chaos in je hoofd

3
boek, recensie
Schrijver
Anneke Eenhoorn
Uitgever
Lannoo Campus
Prijs
€ 19,99
Pagina's
122
Leeftijd
12+

‘Goed hoor, dat je dit boek gaat lezen’, zegt de negentienjarige Nathan voorin dit boek. ‘Toen ik hoorde dat ik ADHD had, wilde ik er niets over weten. Ik heb zeker een jaar net gedaan alsof er niets met me aan de hand was.’ Voor jongeren die wél meer willen weten schreef klinisch psycholoog Anneke Eenhoorn Chaos in je hoofd.

Kriebel in je benen, gevaarlijk hoog in bomen klimmen, een hyperfocus tijdens het gamen (en niet horen dat je geroepen wordt). De voorbeelden die in dit boek worden genoemd zijn heel herkenbaar. Ongeveer een op de twintig kinderen heeft ADHD of ADD (hier genoemd: Alle Dagen Heel Druk of Alle Dagen Dromerig). Maar het stellen van een diagnose is nog niet zo eenvoudig. Druk of impulsief gedrag hoort bij jong zijn en kan daarnaast ook nog een gevolg zijn van iets anders.

Tsunami
In Chaos in je hoofd wordt uitgelegd welke vormen van ADHD en ADD er zijn, hoe een diagnose wordt gesteld en wat je eraan kunt doen als je het hebt. Er wordt ingegaan op hersenonderzoek en theorieën van verschillende wetenschappers. En al wordt alles duidelijk uitgelegd toch blijft het best ingewikkeld. Tussen de info door vertellen jongeren met klachten hoe het voelt en hoe ze erachter kwamen dat ze een aandachts- of andere stoornis hebben. Het is een tsunami van gedachten, zegt Mick (14). ‘De hele dag door denk ik dingen. Zelfs nu ik dit vertel. Ik zeg dat ik denk en dan denk ik: wat als ik nou opeens iets anders denk dan ik zeg?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden