Boek

De maan-zaak

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

De maan-zaak

4
Auteur:
Stuart Gibbs
Uitgeverij:
Van Holkema en Warendorf
Lengte:
328 blz.
Prijs:
€ 16,99
Leeftijd:
11+

In 2041 wonen er mensen op de maan. Dashiell is met zijn familie een van de eerste bewoners, maar vindt het er oersaai. De wc’s zijn krap en het gedehydrateerde eten is er ronduit smerig. Maar op zijn 188ste lunaire dag gebeurt er eindelijk iets spannends: een wetenschapper wordt dood gevonden.

De maan-zaak begint meteen goed: met een plattegrond van Maanbasis Alfa, waarop je kunt zien waar de appartementen, luchtsluizen en ruimtepakken zich bevinden. Voorafgaand aan elk hoofdstuk volgt een uittreksel uit de officiële bewonershandleiding die aanstaande ‘lunonauten’ wegwijs maakt. Dash voegt daar cynisch aan toe: ‘Laten we meteen even iets rechtzetten. Alles wat je in fillms voorgespiegeld krijgt over ruimtevaart is volslagen geleuter.(…) Holodekken? Terravorming? Omhooggestraald worden? Reken er niet op.’

Maanwandeling
Maanbasis Alfa is de ideale plek voor een moordzaak. De ‘Moonies’ leven in een gesloten gemeenschap en dat wordt heel erg griezelig met een moordenaar aan boord. Niemand gelooft Dash als hij zegt dat het geen ongeluk was dat dr. Holtz ’s nachts tijdens een maanwandeling is gestikt. Maar Dash heeft zo zijn aanwijzingen en is vastbesloten om deze maan-zaak op te lossen. Zelfs als hij wordt bedreigd en er meer verdachten blijken te zijn dan hij voor mogelijk hield.

Whodunit
Dash vertelt grappig en alle details over het maanleven maken het levensecht. Achterin schrijft Stuart Gibbs hoe hij aan alle informatie komt: door het uithoren van een vriend die astronaut is geweest en die alles weet van bemande ruimtevluchten. Het idee van een whodunit in de ruimt 
is geniaal en de uitwerking is geslaagd. 

Maar het blijft niet bij deze moordzaak: dat blijkt aan het slot maar een opstapje te zijn naar iets veel groters. Of de vervolgdelen net zo leuk worden als dit eerste deel, is afwachten. Gibbs geeft de boel aan het slot een onverwachte draai, waarmee hij het zichzelf voor de toekomst behoorlijk lastig heeft gemaakt.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren