boek, recensie
Boek

De oorlog dendert binnen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

Hoe ik nu leef van Megg Rosoff is terug van weggeweest, nu als paperback. Bij verschijning in 2004 sloeg het in als een bom door de heftige oorlogssetting en de nonchalante verteltoon van spraakwaterval Daisy, die diep onder je huid kruipt.

Uberpuber Daisy staat versuft op het vliegveld van Londen. Ze is zomaar ‘weggestuurd’ door haar vader, die druk is met zijn nieuwe gezin. Naar familie van haar overleden moeder in Groot-Brittannië,  die ze nog nooit heeft gezien. Haar veertienjarige neef Edmond haalt haar op met een scheef lachje en een sigaret in zijn mond.

Chaotisch
Daisy rolt van de ene verbazing in de andere. Alles in Groot-Brittannië is zo anders. Op de boerderij laaft ze zich aan de vriendelijkheid, de warmte van haar nieuwe familie, maar het is ‘Stilte voor de Storm’ zoals Daisy dat noemt in haar chaotische, opgejaagde en ellenlange zinnen, die amper punten en heel veel hoofdletters bevatten.

Wonderbaarlijk actueel
Als haar tante Penn naar Oslo vliegt voor werk, ontploft er prompt een bom midden in een groot treinstation in Londen, ‘en iets van zeven- of zeventigduizend mensen kwamen daarbij om’. Het dringt nauwelijks tot Daisy door dat het land op slot gaat en er een wereldoorlog uitbreekt. Ze gaat op in het vrije leven zonder volwassenen en verdrinkt in haar heftige gevoelens voor Edmond. Pas als soldaten de boerderij vorderen, dendert de oorlog onherroepelijk haar nieuwe leven binnen en volgt een angstige tijd. Een indringend verhaal over de oorlog en liefde, dat elf jaar na verschijnen nog wonderbaarlijk actueel is.

Hoe ik nu leef

4
boek, recensie
DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Schrijver Moon
Meg Rosoff
Uitgever
Moon
Prijs
€ 9,99
Aantal pagina's
200
Leeftijd
15+

Reageren