Boek

De zonsverduistering achterna

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

In het spoor van de eclips

4
Auteur
Bronagh Curran
Uitgever:
Gottmer
Pagina's:
256
Prijs:
€16,96
Leeftijd:
15+

Stop drie compleet verschillende types dagenlang bij elkaar in een auto en er gebeuren wonderlijke dingen. De Ierse debutant Bronagh Curran begint In het spoor van de eclips nogal kort door de bocht, maar de reis die ze de onhandige Nat Dobbs, de berekenende diva Celeste Woodston en de ongeneeslijke zieke Milo Quincy laat maken, is uiteindelijk onvergetelijk.

Nat Dobbs heeft al zes scholen in de omgeving gehad en moet na een blunder verhuizen. Voor de camera van de lokale tv heeft hij tijdens een American Footballwedstrijd zijn broek omlaag getrokken.

‘I-ik h-heb toch ver-teld hoe het gegaan is, pap,’ piept hij onderweg naar hun nieuwe adres. Vader: ‘Ja ja, ik weet het, die andere gasten zeiden ook dat ze hun broek gingen laten zakken, een geintje voor de teambuilding. Maar zij deden het niet, hè Nat? Nee, jij bent weer de enige kloothommel die van school moet veranderen.’

Psychologische spelletjes
Het is duidelijk hoe de verhoudingen liggen. Nat is een onhandig buitenbeentje, zijn vader een botte boer met meer gevoelens voor zijn Ford Mustang dan voor zijn zoon. En je snapt: natuurlijk gaat Nat het niet rooien op school nummer zeven. Door de bezorgde rector wordt hij gekoppeld aan een populaire vierdeklasser, die hem meteen met psychologische spelletjes op de proef stelt: wij slaan een honkbal in het huis bij de pedofiele dorpsgek, jij mag zorgen dat je hem terughaalt.

Nat durft niet te weigeren. Hij breekt in het huis van Milo Quincy in en het onmogelijke gebeurt: ze worden vrienden.

Grofgebekt
Hoe aantrekkelijk is het om het gezelschap op te zoeken van een zieke man op leeftijd die je vijandelijk afsnauwt omdat je stottert? Nat doet het omdat het zijn kans is om iemand anders te helpen die ook gepest wordt, denkt hij ergens. Maar bij de eerste kennismakingsscènes moet je wel even doorbijten: het gaat te vlug, de emoties zijn nogal heftig.

Ook als Celeste het verhaal binnenkomt heb je zo je bedenkingen. Ze is origineel en oogverblindend knap, maar behoorlijk grofgebekt en gooit haar borsten in de strijd om Nat belachelijk te maken. En toch: als de drie elkaar eenmaal gevonden hebben en hun pantser a eggen ontwikkelt zich een interessant verhaal.

Eindeloze kilometers
In het spoor van de eclips is een klassieke Amerikaanse roadtrip, compleet met troosteloze motels, smoezelige benzinestations en een eindeloze hoeveelheid kilometers die moeten worden afgelegd in te weinig tijd. Het is Quincy’s laatste wens om de zonsverduistering in Kentucky te zien en Nat is vastbesloten om hem daar te krijgen. 

In de ‘geleende’ Mustang van Nats vader veranderen de verhoudingen. Maffe avonturen, schokkende onthullingen en het ultieme moment waarop de kosmos zich opent (aldus Quincy) zorgen voor verrassende wendingen. Toch weer een roadtrip die je zal bijblijven.

+ lekker veel vaart
+ verrassende wendingen
+ fijne roadtrip
- het begint vrij ongeloofwaardig
- de nuance laat even op zich wachten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren