boek, recensie, jongen op de berg, john boyne
Boek

Een kleine speelgoednazi

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

De jongen op de berg

3
boek, recensie, jongen op de berg, john boyne
Schrijver
John Boyne
Uitgever
Meulenhoff Boekerij
Prijs
€ 28,95
Pagina's
252
Leeftijd
(11+)

Na zijn wereldwijde bestseller De jongen in de gestreepte pyjama en de opvolger De jongen die zijn vader zocht, schreef John Boyne opnieuw een verhaal over een kleine jongen in oorlogstijd. Pierrot is een wees die terechtkomt in de huishouding van een belangrijke ‘meneer’: Adolf Hitler.

Pierrot is zeven als zijn vader doordraait en zijn moeder ernstig ziek wordt. Ze gaan allebei dood en bij zijn joodse onderbuurjongen en beste vriend kan hij niet blijven. Hij moet naar een weeshuis en daar ontvangt hij plotseling een brief van zijn Duitse tante Beatrix. Ze nodigt hem uit op het Berghof in de Beierse Alpen, het buitenhuis van de Führer. Tante hoopt daarmee haar neefje tegen de oorlog te kunnen beschermen, maar dat pakt compleet anders uit.

Perspectief
Opnieuw kiest John Boyne het perspectief van een naïeve jongen die een toeschouwer is in oorlogstijd. De zevenjarige Pierrot heeft geen idee van wat er zich in de buitenwereld voltrekt. Op zijn tante na heeft hij niemand meer. Hitler geeft hem aandacht, complimentjes en mooie uniformen. Pierrot wordt een soort persoonlijke bediende. ‘Een verrukkelijke kleine speelgoednazi’, vindt de hertog van Windsor, tijdens een bezoek. ‘Kon ik hem maar meenemen voor thuis op de schoor steenmantel.’

Betweter
Pierrot (die later Pieter wordt genoemd) is een kwetsbare jongen die behoefte heeft aan een rolmodel. De wijze waarop Hitler over Duitsland praat, doet hem denken aan zijn eigen vader. Geen wonder dat hij zwicht. Wat niet helemaal overtuigt, is dat Pieter tot ver in de puberteit volstrekt naïef blijft. Al is hij regelmatig in Hitlers werkkamer te vinden, het duurt eindeloos tot diens wreedheid tot hem doordringt. Intussen ontwikkelt Pieter zich van een lief zachtaardig ventje tot een irritante betweter die links en rechts snoeiharde commando’s uitdeelt.

Ondergang
Die karakterontwikkeling maakt het lastig om betrokken te blijven bij Pieter. Wat ook wringt, is dat je als lezer over veel meer voor kennis beschikt. Je weet waar het heen gaat en het is moeilijk om je te laten verrassen. Maar verder is De jongen op de berg een intrigerend verhaal dat je een fictief kijkje biedt in het ‘adelaarsnest’, die plek hoog in de bergen van waaruit Hitler zijn wereldrijk leidt en onafwendbaar zijn ondergang tegemoet gaat.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren