Boek

Een omgekeerde oerknal

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

Alles wat je lief is

4
Auteur:
Nicola Yoon
Uitgever:
Querido
Pagina's
320
Prijs:
€16,99
Leeftijd:
15+

Alles wat je lief is van de Amerikaanse Nicola Yoon is superromantisch, soms een tikje onbeholpen, maar wel een boek om van te houden. Inderdaad: weer een nieuwe titel in de lange lijst boeken over tieners met een levensbedreigende ziekte. Maar wel één met een onverwachte twist.

Madeline lijdt aan ‘bubble-babyziekte’, oftewel SCID, een ziekte van het immuunsysteem die haar hyper-allergisch maakt. Zowat alles kan haar dood betekenen, dus brengt ze haar hele leven binnenshuis door. Alles wat van buiten komt wordt eerst ontsmet en geseald. Ook de verpleegster moet iedere dag door een luchtsluis. Madeline noteert op haar achttiende verjaardag : ‘Weer een heel jaar ziek zijn voorbij, nog steeds geen genezing in zicht. Weer een jaar zonder de gewone tienerdingen, zonder rijlessen, de eerste kus, schoolfeesten, een gebroken hart, de eerste deuk.’

Risico’s
Hoe deal je met het leven als je geen enkel vooruitzicht hebt op een normaal bestaan? Madeline maakt huiswerk, volgt lessen via internet, speelt zelf bedachte spelletjes met haar moeder, die ook haar arts is, leeft bij de gratie van stapels boeken. En is er nogal nuchter onder. Tot de dag dat er een nieuwe buurjongen naast haar komt wonen.

Olly intrigeert haar. Hij heeft een gewelddadige vader en klimt moeiteloos tegen muren op. Zodra ze met Olly begint te chatten, is ze verloren. Er kantelt iets en het lukt Madeline niet meer om de wereld buiten te sluiten. Voor hem is ze bereid om grote risico’s te nemen.

Overbezorgd
Natuurlijk draait dit boek om die allesoverrompelende verliefdheid. De aantrekkingskracht tussen Maddy en Olly is behoorlijk fysiek. Ze voelen zich als door een magneet naar elkaar toegetrokken maar mogen elkaar niet zien of aanraken.

Maar er gebeurt meer. Ook de veranderende relatie tussen Madeline en haar overbezorgde moeder en haar verpleegster Carla geven je veel om over na te denken. Na een aantal verrassende plotwendingen staan de verhoudingen plotseling in een ander licht.

Nuance
Nicola Yoon is geen taalvirtuoos zoals John Green, en komt in haar formuleringen soms wat onbeholpen over. Wat ze wel heeft is de nuance die Engelstalige young adult zo aantrekkelijk maakt. Haar karakters zijn sympathiek, compleet en bekijken de wereld van alle kanten. Het leven heeft oneindig veel kleuren en mogelijkheden, afhankelijk van hoe je erin staat, ontdekt Madeline. Het is zoals in haar favoriete boek De kleine prins: steeds als je het herleest, verandert de betekenis.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren