Boek

Getekend

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nina
Schouten

Getekend

0
Auteurs:
Evelien de Vlieger & Katja Holvoet
Uitgeverij:
Querido
Prijs:
€14,99
Aantal blz:
199
Leeftijd:
15+

Ook al lijkt er op het eerste gezicht weinig aan de hand, onder de oppervlakte zit het goed mis bij de veertienjarige Katja thuis. Als ze geen uitweg meer ziet, doet ze een zelfmoordpoging. Maar zelfs dat doet haar vader en stiefmoeder amper op- of omkijken. Katja laat zich opnemen en daar begint de strijd pas echt.

Katja’s ouders zijn gescheiden en kunnen elkaar niet uitstaan. ‘Ik leek maar wat bijeengegooid materiaal dat twee mensen niet meer nodig hadden gehad.’ Haar stiefmoeder verwijt haar praktisch haar bestaan en haar vader is te slap om voor haar op te komen. Katja moet iedere week op bezoek bij haar moeder die geestelijk ziek is. ‘De vrouw die zich mijn moeder noemde was de ene keer uitgelaten en luid en schoot de volgende keer schuw door de kamer als een rat in de val.’ 

Stilletjes verdwijnen
Katja voelt zich leeggezogen als ze bij haar moeder is. Ze doet er van alles aan om er nooit meer naartoe te hoeven. Er komt zelfs een jeugdrechter aan te pas, maar uiteindelijk beslist iedereen voor haar dat ze toch moet gaan. Katja is ten einde raad. ‘Ik wilde stilletjes verdwijnen, achteloos, zoals ik op de wereld was gezet.’ Maar zelfs haar zelfmoordpoging mislukt. ‘Zelfmoord plegen kun je zielig vinden, maar een zelfmoordpoging die mislukt, dat is het toppunt van zielig.’ De volgende keer dat ze het mis voelt gaan, laat ze zich opnemen. En ondanks dat het vreselijk is, haal je met haar opgelucht adem als ze eindelijk bij haar familie weg is.

Lichtpuntjes 
In de kliniek slaapt ze, praat ze, knutselt ze, danst ze. Dat klinkt als een rustoord, maar dat is het niet. Want vanbinnen is het oorlog. ‘Dansen stond zowat het verst af van de miezerige primaire levensvorm die ik was.’ Om de pijn niet te voelen, begint ze in zichzelf te snijden. ‘Dat de buitenkant van mijn lijf even de pijn van de binnenkant overnam, was het me meer dan waard.’ Het lijkt hopeloos, maar langzaam, heel langzaam beginnen er kleine lichtpuntjes te schitteren in het donker. 

Slashreeks 
Getekend is het nieuwste deel in de Slash-reeks waarin een schrijver het waargebeurde verhaal van een jongere vertelt. Dit is het verhaal van Katja en haar moeder die nooit een moeder was. Een heftig boek dat krachtig begint, Katja grijpt je bij je lurven en sleurt je mee haar wereld in, waarin je bijna stikt van de onverschilligheid van iedereen om Katja heen, maar waar haar humor gelukkig wat lucht geeft. Alleen naar het einde toe verslapt de spanningsboog en verlies je soms de rode draad. Wat het ook wel weer waarheidsgetrouw maakt, want ook in het echte leven, groei je niet op zonder vallen en opstaan. 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren