Boek

Herrie achter een muur van stilte

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

Zwijgen is goudvis

4
Schrijver:
Annabel Pitcher
Uitgever:
Luiting-Sijthoff
Prijs:
18,99
Pagina's:
366
Leeftijd:
15+

Zwijgen is goudvis is het derde boek van young adult-schrijfster Annabel Pitcher. Als Tess per ongeluk een privéblog leest op haar vader laptop, terwijl er in de keuken een pan spaghetti vlam vat, staat haar wereld op z’n kop. Ze stopt met praten, uit protest, en houdt dat vol tot ze diep in de problemen is geraakt. 

Met haar eerste roman, Mijn zus woont op de schoorsteenmantel, vestigde Annabel Pitcher in één klap haar naam als schrijfster van young adult-boeken die uitblinken in wrange humor en gevatte karakters. Haar nieuwe hoofdpersoon, Tess Turner, is een buitenbeentje, net als de tienjarige Jamie uit haar eerste boek.

Haar blik is scherp en haar toon even vilein als die van Zoe uit Onder de ketchupwolken (Pitchers tweede boek). Wat haar overkomt is schokkend: ze ontdekt dat ze is verwekt met behulp van een spermadonor en dat haar vader Jack haar echte vader niet is.

Leugens
Wat doe je met zo’n ontdekking die je bestaan op z’n kop zet? Tess voelt zo’n kolkende woede, dat ze niks meer kan uitbrengen en besluit te zwijgen. Na een flinke escalatie legt de buitenwereld zich neer bij de sprakeloze Tess. Intussen is het in haar eigen hoofd behoorlijk lawaaiig. Ze voert de hele dag door gesprekken met meneer Goudvis, een zaklamp die ze bij een halfslachtige weglooppoging heeft gekocht. Hij levert cynisch commentaar op alles wat er gebeurt, en spreekt de gedachten en vermoedens uit waar Tess liever niet aan wil.

‘Het is opmerkelijk, de macht van helemaal nietsdoen’, ontdekt Tess. Zonder te spreken drijft ze anderen in het nauw. Docenten moeten zelf een oplossing verzinnen als ze de namen opnoemen. Anderen kletsen de leegte vol die zijachterlaat. Door niets te antwoorden, haalt ze zich nare pesterijen op de hals en werkt ze zich ernstig in de nesten. Ze rolt van de ene in de andere vreemde situatie, tot de chaos in haar hoofd zo enorm wordt dat ze bijna ontploft. 

Muur van stilte
Annabel Pitcher is op haar best in hilarische dialogen en onderkoelde humor, maar soms bijten die hier een beetje met de realiteit. Achter Tess’ muur van stilte kakelt meneer Goudvis maar opgewekt door en blijven haar eigen gevoelens verstopt. Waarom Tess zo volhardend zwijgt, is soms moeilijk te snappen. Zeker wanneer ze buitensporig getreiterd wordt, kun je nauwelijks begrijpen waarom ze alles zomaar laat gebeuren. Haar oma snapt het wel: ‘Die kleren. Dat zwijgen. Je ontkent jezelf.’ D

ie zelfverwaarlozing gaat ver, maar ten slotte ontdekt ook Tess: zwijgen is niet altijd de oplossing. Soms moet je het monster recht in de ogen kijken, wil je niet opgeslokt worden.

+ hilarische toon en origineel verhaal
- soms is het lastig om je in te leven in het zwijgen van Tess

Benieuwd hoe onze boekenredactie over andere pas verschenen boeken en strips denkt? Al onze recensies vind je hier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren