Boek

Het Grote Boek van de Poezenkrant

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

Het Grote Boek van de Poezenkrant

4
Auteur:
P. Schreuders (directeur)
Uitgeverij:
Rubinstein
Prijs:
€ 34,95
Aantal blz:
392

Er is nog nooit een kat op Antarctica geweest, toch heerst er een kattenmijtenplaag. Kater Tommie is verongelukt op de provinciale weg achter de Weespertrekvaart. Er is ingebroken via een kattenluik. En de Duitse weerman verscheen op tv met in zijn armen een poes. Nieuws? Voor De Poezenkrant wél. Die bestaat nu 41 jaar.

Je weet nooit wanneer hij komt en hoe hij eruitziet, zeggen de abonnees. De Poezenkrant is een nogal eigenzinnige uitgave over katten, die zich aan alle wetten onttrekt. Waar een gewone krant een onderverdeling heeft in hoofdartikelen, kleine berichten, opiniestukken en wat opvullers, zijn in De Poezenkrant alle berichtjes even onbelangrijk. Best lastig, want als alles even onbeduidend is, hoe verdeel je dat dan over de pagina’s? Oprichter en vormgever Piet Schreuders pakt gewoon flink uit met de vorm. Elk nummer ziet er weer compleet anders uit.

Cultstatus
Schreuders begon meer dan veertig jaar geleden met de krant toen hij nog studeerde. De Poezenkrant was een gekopieerd A4’tje dat eruit moest zien alsof het door katten zelf was geknipt en geplakt. De krant begon als een soort vriendenblaadje, maar groeide snel. Schreuders wilde alles zelf blijven doen, maar vond die administratie een heel gedoe. Daarom raadde hij het afsluiten van een abonnement ernstig af. Toch (of misschien juist daarom) kreeg het blad een cultstatus. De Poezenkrant werd hip onder intellectuele poezenliefhebbers en verzamelaars van kattenspulletjes. Bekende schrijvers, zoals W.F. Hermans (vanaf het begin groot fan), stuurden verhalen, tekeningen of knipsels of verleenden er hun medewerking aan.

41 jaar
Nu bestaat De Poezenkrant 41 jaar en dat priemgetal wordt groots gevierd. Er verscheen een dik verzamelboek met een bloemlezing van foto’s, tekeningen en nieuwtjes uit de kranten, plus een dik supplement met daarin alle edities van de afgelopen tien jaar. Die boeken zijn leuk om in te bladeren, maar het allermooist blijven toch de originele kranten, vanwege de bijzondere vormgeving. Die kun je tot en met eind maart zien in een overzichtstentoonstelling in de OBA in Amsterdam. Daar liggen ook brieven van fans, maar ook van boze lezers die de charme van De Poezenkrant totaal niet begrepen.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren