boek, recensie
Boek

Katoenoogst en sprinkhanen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

De evolutie van Calpurnia Tate

4
boek, recensie
Schrijver
Jacqueline Kerry
Uitgever
Querido
Prijs
€ 19,99
Pagina's
294
Leeftijd
12+

De evolutie Calpurnia Tate van Jacqueline Kelly is een mooi historisch verhaal over het diepe Amerikaanse zuiden. Het verscheen al in 23 landen en nu ook in Nederland. Het is een kleurrijk portret van de eigenzinnige plantersdochter Calpurnia (‘Callie’ voor haar broers), die gek is op wetenschap en het meisjesleven verafschuwt.

Het is zomer 1899 en in Texas is het smoorheet. Callie plonst in de rivier om af te koelen, telt de sprinkhanen en buidelratten op het erf en maakt aantekeningen in haar schrift. Intussen werkt haar grootvader in zijn ‘laboratorium’ (een muffig schuurtje vol opgezette dieren) aan geheime experimenten. Als Callie haar observaties laat zien, raakt hij geïnteresseerd. Het is alsof hij haar voor het eerst opmerkt en er ontstaat een band. Als enige familielid wordt ze toegelaten in zijn heiligdom en er gaat een wereld voor haar open: die van de wetenschap.

Walvistraan
Terwijl haar familieleden zich verliezen in de dagelijkse beslommeringen van het huishouden, de katoenoogst en verjaardagsfeestjes, brengt Callie zoveel mogelijk tijd door met haar eigenaardige, maar interessant grootvader. Ze trekken eropuit naar de rivier, verzamelen plantjes en insecten, en ontdekken zelfs een nieuwe plant, die ze laten fotograferen in de stad. ‘Besef je wel wat dit betekent, Calpurnia?’ juicht haar grootvader. ‘De dagen van walvistraan en kolengruis zijn voorbij. De oude eeuw sterft weg waar wij bij staan.’ Callie is in de wolken, maar de rest van de familie begrijpt niks van hun opwinding. Voor haar moeder is het een sein om de touwtjes wat strakker aan te trekken en ze onderwerpt haar enige dochter aan een streng regime van sokken breien, borduren en appeltaart bakken.  

Evolutie
De evolutie van Calpurnia Tate is geen verhaal vol actie, maar geeft een mooi beeld van het Texaanse plattelandsleven. Dagelijkse belevenissen worden kleurrijk verteld met uitbundige details en scherpe humor. Intussen voltrekt zich in Callies’ hoofd een stille revolutie. In dit beslissende jaar wordt ze zich ervan bewust dat haar strijd serieus is. Ze gruwt van het idee haar leven te vergooien met koken en sokken breien. Ze wil studeren aan een universiteit, bijvoorbeeld. Echt iets wórden. Het zijn onmogelijke ambities, maar wie weet. Het is het jaar 1900, de wereld verandert en Calpurnia leeft op de drempel van een nieuwe tijd.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden