Boek

Kroonsz

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

Kroonsz

4
Auteur:
Marco Kunst
Uitgeverij:
Lemniscaat
Prijs:
€17,95
Aantal blz:
342
Leeftijd:
14+

Kroonsz, het nieuwe boek van Marco Kunst, gaat over een arts die vastbesloten is het geheim van leven en dood te ontraadselen – met succes. Zoon Wessel wordt gedwongen om mee te doen met zijn experimenten. Hij dobbert rond in het hiernamaals, wordt teruggehaald naar de aarde en moet uiteindelijk de strijd aanbinden met zijn onsterfelijk geworden vader.

Het is rond 1670 als Kroonsz begint met zijn levensgevaarlijke experimenten. De arts verdiept zich dag en nacht in de wetenschap van dood en leven en raakt bezeten van zijn honger naar kennis. Uit een feilloos uurwerk en een set lenzen knutselt hij zijn ‘kronoscoop’, een uitvinding waarmee hij de levenslijnen van levende wezens kan zien. Als een dunne draad kronkelt die zich om mens en dier heen en geeft de resterende levensduur aan. Als Kroonsz ontdekt dat zijn eigen lijn heel kort is, wordt hij doodsbang. Hij slaat de hand aan zichzelf en sleurt zijn zoon Wessel mee in een krankzinnig avontuur.

Weefsel van levenslijnen
Kroonsz is een ambitieus project waarin Marco Kunst geschiedenis en fantasie met elkaar verbindt. Hij laat je nadenken over de waarde van het leven, over angst voor de dood, over loslaten en sterven. Achterin schrijft hij waar hij zijn inspiratie vond: bij Spinoza en andere historische figuren, die zich bezighielden met filosofie, alchemie, mystiek en natuuronderzoek. Kunst bedacht waar al dat gepieker over geloof en wetenschap tijdens de vroege Verlichting toe geleid zou kunnen hebben. Misschien tot de gedachte dat er een weefsel bestaat waarin de levenslijnen van mensen met elkaar zijn verbonden? Dat is mooi gevonden, en Kunst is op zijn best als hij de werkkamers van zeventiende-eeuwse geleerden als Spinoza en Huygens beschrijft. 

Kibbelende pubers
Die magie van ontdekkingen in smoezelige achterkamertjes gaat verloren zodra het verhaal wordt doorgetrokken naar de huidige tijd. In 2013 besluit Wessel plotseling om twee tieners te ontvoeren om te gebruiken in zijn strijd tegen de ‘Torn’ – de scheur in de werkelijkheid, die zich heeft geopenbaard in een Amsterdams pand. Plotseling draait het perspectief naar Bor en Pink, twee kibbelende pubers. Dat levert een leuke wending op, maar ook een hoop vragen. Waarom wordt Wessel na eeuwenlang ronddolen plotseling verliefd? Zijn dagboekschrijfsels zijn te weinig overtuigend om een gat van vier eeuwen te dichten.

Op afstand
Kroonsz is sfeervol en degelijk, maar ook erg gekunsteld en dat houd je als lezer op afstand. Misschien was het verhaal beter af geweest als het in de Gouden Eeuw was gebleven, die verwarrende tijd waarover Kunst zo beeldend schrijft.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren