mij niet gezien meg rosoff
Boek

Mij Niet Gezien: 'Slim zijn maakt eenzaam'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

Mij niet gezien

4
mij niet gezien meg rosoff
Auteur:
Meg Rosoff
Uitgeverij:
Luitingh- Sijthoff
Prijs:
€ 17,99
Blz.:
233
Leeftijd:
15+

In het boek Mij niet gezien gaat Mila met haar vader op reis naar de Verenigde Staten om een jeugdvriend op te sporen, die plotseling is verdwenen. Ze komt terecht in een wereld vol geheimen en volwassenen die er een puinhoop van maken.

De grootste ontgoocheling van opgroeien is, dat je tot de slotsom komt dat ouders ook maar gewone mensen zijn. Voor Mila komt die ontdekking als een behoorlijke schok. Haar ouders, Marieka en Gil, zijn heel erg oké. Maar dat ze geheimen hebben dat had ze totaal niet zien aankomen.

Gek begin
Het begint al gek: er komt een telefoontje dat Matthew, de beste vriend van haar vader, zomaar van de aardbodem is verdwenen. Precies nu zij op het punt staan om van Londen naar New York af te reizen om hem na jaren te ontmoeten. Gil besluit om toch te gaan, dan kunnen ze helpen zoeken.

De toestand blijkt behoorlijk vreemd: Matthew heeft geen enkel spoor achtergelaten. Wie verdwijnt er nou op klaarlichte dag en laat zijn, vrouw, hond en baby en studenten zomaar in de steek?

Bemodderde laarzen
Mila is een hypersensitief meisje en ziet allerlei details die anderen over het hoofd zien. Zo merkt ze direct op dat er iets niet klopt in het huis van Matthew en Suzanne. Alles is netjes, maar er ligt een verfommelde trui op de vloer. Bemodderde laarzen zijn in een hoek geschoven.

Op de tafel ligt post op een slordige hoop. Alsof de bewoners in twee werelden leven, die elkaar niet raken. Ze concludeert: hier is meer aan de hand en ze bijt zich als een terriër in deze verdwijningszaak. Voor ze het weet is ze onderweg naar een berghut aan de Canadese grens. Daar wachten een sneeuwstorm en onverwachte ontdekkingen, die de zaak alleen maar ingewikkelder maken.

Complexiteit
‘Snel van begrip zijn maakt soms heel eenzaam’, weet Mila. In haar hoofd maakt ze schema’s en gaat ze als een detective te werk. Het duurt lang voordat ze ontdekt dat ze toch iets cruciaals heeft gemist.

Mij niet gezien gaat over de complexiteit van relaties en vriendschappen, over problemen die zich opstapelen en mensen die veranderen. En over een maffe vriendin, een reusachtig paasei en de onvoorwaardelijke liefde van honden en baby’s. As je ervan houdt om mensen te bestuderen, is het een heerlijk boek. Verwacht geen echte detective, daarvoor is de ontknoping niet schokkend genoeg.

Kun je nog wel meer boekentips gebruiken? Hier vind je ze allemaal.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren