boeken, recensie
Boek

Naar de top

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

Naar de top

3
boeken, recensie
Schrijver
Dan Gemeinhart
Uitgever
Lemniscaat
Prijs
€ 17,95
Pagina's
226
Leeftijd
11+

Sinds The Fault in Our Stars van John Green kom je ze ineens overal tegen: terminaal zieke tieners, die hun eigen dood onder ogen moeten zien en nog een bucket-list willen afwerken. Mark uit Naar de top van Dan Gemeinhart heeft een bizar plan. Doodziek loopt hij met zijn hond weg van huis om een berg te beklimmen.

Mark is twaalf en al jaren ziek. De kanker is aan de winnende hand, en hij weet: wil hij nog iets bereiken in zijn leven, dan moet het nu. Gewapend met een oud fototoestel, zijn aantekenboekje en een slim plan piept hij er tussenuit om een belofte aan zijn overleden grootvader in te lossen: het beklimmen van Mount Rainier.

De tocht is zwaar. Onderweg vergaat hij haast van de honger en de hoofdpijn, wordt hij in elkaar geslagen en gaat het steeds harder sneeuwen en stormen. Zijn achtergebleven vriendin Jesse verkeert in tweestrijd. Moet ze Marks plan verklappen of hem steunen, terwijl hij de kans loopt om de reis niet te overleven?

Sentiment
Kanker is een lastig onderwerp. Hoe beschrijf je de pijn en ellende van een doodzieke hoofdpersoon zonder te vervallen in verdriet en sentiment? Dan Gemeinhart is daar minder bedreven in dan bijvoorbeeld John Green, die zichzelf wapent met humor. Bij Gemeinhart slaat de balans soms flink door naar de sentimentele kant. Vooral het gepieker en getob van Marks beste vriendin Jess, die zijn reis op afstand volgt, staat vol herhalingen en clichés.

Om de haverklap springen er tranen in haar ogen en wil ze ‘sterk’ zijn. Vechten tegen je tranen. Angst en eenzaamheid, denkt ze bijvoorbeeld. En even later: ‘Vroeg in de ochtend, angstig op zoek naar een antwoord.’ Zonde, want het verhaal van Mark, die zo halsstarrig storm en sneeuw trotseert om zijn laatste droom waar te maken, is de moeite waard. Hoe onwaarschijnlijk ook. Zijn reis is zoals een reis moet zijn: vol nieuwe uitzichten en onverwachte ontmoetingen, die beeldend worden beschreven.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren