Nimona strip recensie
Boek

Nimona: charmante heldin met duister randje

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

Nimona

4
Nimona strip recensie
Door:
Noelle Stevenson
Uitgeverij:
Blossom Books
Prijs:
€ 18,50
Blz.:
262
Leeftijd:
15+

Nimona is onweerstaanbaar charmant, gek op bankovervallen en snode plannen en deinst nergens voor terug. ‘We zijn schurken! Schurken doden soms mensen’, zegt ze doodleuk. In deze graphic novel van Noelle Stevenson ontdek je de ware aard van dit geheimzinnige meisje in een verrassend verhaal over liefde, lef en trouw.

Op een dag klopt Nimona zomaar aan bij het kantoor van Ballister Zwarthart, de schurk van het rijk. ‘Hé baas, ik ben Nimona. Ik ben je nieuwe side-kick.’ Zwarthart probeert haar af te schudden, maar ze is vasthoudend. Zodra hij ontdekt dat ze een gedaanteverwisselaar is, kan hij niet weigeren. Dat is natuurlijk ontzettend handig bij zijn pogingen om Ambrosius Goudzak en zijn collega’s bij het Instituut voor Rechtshandhaving & Heldendom dwars te zitten.

Nimona houdt wel van woeste plannen. Ze staat te trappelen om Goudzak te vermoorden en de stad in brand te steken. ‘Ik regel het wel, baas!’ roept ze nonchalant. ‘Nee, zo werk ik niet’, zegt Zwarthart. ‘Je kunt niet zomaar in het wilde weg moorden. Er zijn regels, Nimona.’ 

Ingewikkelde relatie
Hoe die regels in elkaar steken en wie Nimona precies is, dat wordt maar langzaam duidelijk. Deze charmante heldin heeft een duister randje dat in elk hoofdstuk donkerder wordt. Moeiteloos verandert ze zichzelf in een haai, een draak of een monster. Op een lijk meer of minder kijkt ze niet.

Zwarthart heeft moeite om haar in toom te houden, maar gaat ook steeds meer om haar geven. Daarmee brengt hij zichzelf en zijn vroegere vriend Goudzak in gevaar. Jaloezie steekt de kop op en de relatie tussen Goudzak, Nimona en Zwarthart blijkt ingewikkelder dan je aanvankelijk denkt.

Fantasy en middeleeuwen
Nimona is een bijzondere mix van fantasy, sciencefifiction en middeleeuwse taferelen. Stevenson tekent uitbundig én gestileerd. Alleen als Nimona verandert in een grote zwarte draak, rekt ze haar nette kaders iets op. Die drakengevechten zijn niet het sterkste van het boek. Ze duren nogal lang en zijn een beetje eentonig. Het leukst zijn toch de beginhoofdstukken, waarin veel humor zit. Plus de dubbelzinnige epiloog, die duidelijkheid geeft over wat je het hele boek al vermoedde.

+ origineel beeldverhaal met verrassende wendingen
- humor zit vooral in het eerste deel

Benieuwd hoe onze boekenredactie over andere pas verschenen boeken en strips denkt? Al onze recensies vind je hier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren