Boek

Oliver

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

Oliver

5
Auteur:
Edward van de Vendel
Uitgeverij:
Querido
Prijs:
€15,99
Aantal blz:
208
Leeftijd:
15+

Hij was gesloten en een beetje stug, de Noorse Oliver op wie Tycho in De dagen van de bluegrassliefde zo overrompelend verliefd werd. Waar dat zwijgen vandaan komt, lees je in een duizelingwekkend verhaal dat Edward van de Vendel ongetwijfeld al langer wilde vertellen, maar dat nu een perfecte vorm heeft gekregen in Oliver.

Oliver (dat los te lezen is van De dagen van de bluegrassliefde en Ons derde lichaam, maar daar wel bij aansluit) begint en eindigt bij Tycho, die Oliver na wat turbulente jaren heeft teruggevonden. Fluisterend in bed vertelt hij hem eindelijk over zijn jeugd en over hoe hij ‘zijn vader bijna...’. En over Bendik, de neef met wie hij een jeugdlang vergroeid was. Alles deden ze samen: vuurtjes stoken, zwemmen, voetballen. 

Breekpunt
Als Bendiks vader verongelukt, bekommert Olivers vader zich om zijn neef en lijkt het leven al snel even zorgeloos als daarvoor. Tot op een avond als Oliver zestien jaar oud is zijn ouders verdwijnen en er een doos met een poesje in de keuken staat. Oliver gaat ervandoor. Hij springt op de fiets, spoelt zijn donkere voorgevoel met wodka weg en zoent voor het eerst met een meisje. Zijn leven staat op een breekpunt, maar Oliver wil het niet weten. 

Jongensvriendschap
Oliver is een bloedmooi verhaal over opgroeien en de pijn die daarbij hoort. ‘Het is allemaal één grote shitzooi van mensen die je teleurstellen’, concludeert Bendik. ‘Hoe alles is, kunt je niet veranderen. Je kunt je ideeën erover veranderen. Dat doet drank’, beweert hij. Bendiks ‘shitzooi’ is nauw verstrengeld met die van Oliver, maar hun oplossing is anders. Bendik kiest voor confrontatie, Oliver voor weglopen. Hij wil niet met zijn ouders praten. Oliver zoekt houvast in zwijgen en in de sport waarin hij uitblinkt: voetbal. Hij vindt er zijn vorm en zoekt tevergeefs naar grip buiten het veld. ‘Kunnen vooruitkijken, de aanvalslijnen vanuit hun eerste aanzet verder denken’, prent hij zichzelf in. 

Het leven blijkt grilliger. Gelukkig heeft hij Bendik met wie hij ertussenuit knijpt naar het familievakantiehuisje en met wie hij urenlang kan zwijgen en stoeien. Bendik kent hem beter dan hij zichzelf, en heeft ook eerder door dat Oliver niet op meisjes valt, maar op jongens. Edward van de Vendel weet perfect te verwoorden hoe jongensvriendschap eruitziet en hoe mannen met emoties omgaan. Alleen al dat maakt zijn verhaal uitzonderlijk sterk.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren