bibliotheek der zielen
Boek

Prachtige sfeer: Bibliotheek der Zielen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

Bibliotheek der zielen

4
Schrijver:
Ransom Riggs
Uitgever:
Clavis
Prijs:
€21,95
Pagina's:
510
Leeftijd:
15+

Eindelijk is-ie er ook in het Nederlands: Bibliotheek der Zielen, het laatste deel van de trilogie over de bijzondere kinderen uit het weeshuis van mevrouw Peregrine. Ransom Riggs schreef een slot met veel actie, waarin wonderlijke personages elkaar achtervolgen in een onbestuurbare tijdlus. 

Bibliotheek der Zielen begint precies waar Omhulde Stad ophield: tijdens een spannende ontsnapping uit een metrobuis in Londen. Jacob, zijn vriendin Emma (die vuur kan maken met haar handen) en Addison (een sprekende hond) proberen te ontkomen. Ze worden op de hielen gezeten door monsters (‘schepsels’) die het op kinderen met bijzondere gaven (‘bijzonderen’) gemunt hebben.

De kinderen zijn hun beschermvrouw Miss Peregrine kwijt. De andere weeshuiskinderen zijn gevangengenomen. Jacob weet dat de schepsels uit zijn op onsterfelijkheid en wereldmacht en daar hebben ze de ziel van de bijzonderen bij nodig.

Vuilnisbelt
acob en Emma weten te ontkomen. Maar waar worden de andere weeskinderen gevangengehouden? Ze varen naar Devil’s Acre, een tijdlus middenin Londen waar het een ‘wetteloze bende van verderf’ is. Een gat in de tijd, waar alles wat het daglicht niet verdraagt zich ophoudt. Dé ideale verstopplek om de bijzonderen verborgen te houden, denkt Jacob.

Riggs beschrijft Devil’s Acre beeldend, als een lugubere onderwereld met Victoriaanse trekjes. De rillingen lopen je over de rug. De zoektocht ontaardt in een hoop achtervolgingen en krachtmetingen, waarin Jacob en Emma steeds op het nippertje ontsnappen.

Eindeloze herhaling
De sfeer in deze serie is absoluut bijzonder. De oude foto’s waaromheen Riggs zijn verhaal construeert, zijn allemaal echt en geven het boek een authentiek en heel bijzonder randje. Helaas slaat dit slot nogal door. In het eerste deel werd de spanning mooi opgebouwd en was de ontdekking van de tijdlus - een gebied waarin dezelfde dag uit het verleden zich eindeloos herhaalt - een grote verrassing.

Nu wordt er voortdurend tussen lussen gesprongen en domineren de achtervolgingen het verhaal. Zoveel bloederige strijd laat iets te weinig aan de verbeelding over.

Meer boekrecensies lezen? Klikkerdeklik.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren