De goudvisjongen
Boek

Recensie: Bang geboren & De Goudvisjongen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

De Goudvisjongen & Bang geboren

0
De Goudvisjongen
Lisa Thompson
Prijs:
€ 17,50
Sterren:
4
Bang geboren
Kevin Brooks
Prijs:
€ 16,90
Sterren:
3

Angststoornissen zijn in. Tenminste, in boeken. Naast Schildpadden tot in het oneindige van John Green verschenen er dit najaar ook twee boeken over angstige jongeren van Britse bodem. In Bang geboren noemt Kevin Brooks de angst ‘het beest’; in De Goudvisjongen beschrijft Lisa Thompson hem als sluipmoordenaar. 

Matthew uit De Goudvisjongen is doodsbang voor ziektekiemen. Afgekloven nagels, neuspulk, maar ook een doodgewone aanraking met anderen bezorgen hem de bibbers. Hij poetst en schrobt zijn handen tot de blaren erbij hangen, durft zijn kamer niet meer uit en telt voortdurend zijn geheime voorraad latexhandschoenen. Vanachter zijn raam bestudeert hij de buitenwereld, als een vis in een kom. In een opschrijfboekje noteert hij het dagritme van al zijn buren. Als zijn buurman onverwacht twee kleinkinderen op bezoek krijgt en de kleinste van de twee verdwijnt, komen die aantekeningen van pas. Matthew besluit de peuter op te sporen maar wil hij daarin slagen dan moet hij zijn angst overwinnen en naar buiten komen. 

In de greep van angst

Lisa Thompson schrijft liefdevol over Matthews gepieker en de mysterieuze verdwijning die de buurt in zijn greep houdt. Haar debuut doet denken aan Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht van Mark Haddon, waarin de hoofdpersoon zijn buitengewone observatievermogen ook inzet voor speurwerk. Thompson neemt je helemaal mee in Matthews vreemde gedachtegang en laat zien waarom al die dwanghandelingen voor hem volkomen logisch zijn. Uiteindelijk blijkt het alles te maken te hebben met een schuldgevoel dat zwaar op zijn schouders drukt.   

Bang geboren

In Bang geboren is er minder hoop. Hoofdpersoon Elliot is er behoorlijk beroerd aan toe. Al sinds zijn geboorte, waarbij zijn tweelingzus om het leven kwam, houdt de angst hem in zijn greep. Hij is bang voor van alles en nog wat: donkere bossen, kerstmannen, auto’s, de kleur rood, en verlaat zijn speciale angstbestendige kamer (100% geluidsdicht) bijna nooit. Hij slikt pillen om ‘het beest’ te bezweren maar door een foutje van de apotheek zijn die pillen vlak voor kerst op. Zijn moeder gaat nieuwe halen en waar Elliot het allerbangst voor is, gebeurt: ze komt niet terug. Wil hij zijn medicijnen op tijd kunnen innemen, moet hij alleen de besneeuwde buitenwereld in. 

Donkere grot

Kevin Brooks beschrijft de paar honderd meter die Elliot in het donker aflegt als een tocht door de onderwereld. Elliot vecht tegen zijn eigen schaduw, schrikt zich dood van een waakse hond en slaat op de vlucht voor schapen. Tussen die tocht vol angst, bloed en kots lees je wat zich intussen in de nabije omgeving afspeelt. Twee nepkerstmannen beramen een overval en een stoet bezorgde buren gaat op zoek naar de op hol geslagen jongen. 

Elliots waarneming van wat er gebeurt, is zo erg vervormd dat het lastig is om je in hem te verplaatsen. Kevin Brooks lijkt er vooral op uit te zijn om je de stuipen op het lijf te jagen. Bang geboren is een nogal doorgeslagen thriller in een pikzwart horrorsausje, dat wel lekker afsteekt bij het sneeuwwitte kerstlandschap. 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens andere recensies.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren