woordnerd
Boek

Recensie: Woordnerd

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

Woordnerd

4.5
woordnerd
Door:
Susin Nielsen
Vertaling:
Lydia Meeder en Barbara Zuurbier
Uitgeverij:
Lemniscaat
Prijs:
€ 15,95
Pagina's:
248
Leeftijd:
12+

Susin Nielsen verrast je in Woordnerd met een perfecte mix van humor, innemende karakters en goed getimede ontwikkelingen. De opvolger van Optimisme is dodelijk is het ultieme feelgood-boek voor de donkere dagen.

In Woordnerd begint ieder hoofdstuk met een woordpuzzel. LRAGILEE? Dat is allergie. En ONGLGWEEPE? Dat is weggelopen. Hoofdpersoon Ambrose is namelijk een fanatiek scrabbelaar. Hij woont met zijn moeder in een vochtig souterrain in Vancouver en verslaat haar tijdens hun dagelijkse scrabblepartijtjes. Veel meer afleiding heeft Ambrose niet. Sinds hij op school bijna is vermoord door drie pestkoppen (ze stopte voor de grap een pinda tussen zijn brood en daar is hij allergisch voor) mag hij van zijn moeder nergens meer heen. Hij krijgt thuisonderwijs en ook uitstapjes zijn verboden. 

Bovenbuurjongen

Ambroses moeder ziet overal dodelijk gevaar en houdt haar zoon superstrak. Dat is natuurlijk vragen om problemen. Die denderen het verhaal binnen met Cosmo, de zoon van het Griekse echtpaar dat boven hen woont. Na een half jaar in de gevangenis staat hij plotseling weer op de stoep. Natuurlijk wordt het Ambrose streng verboden om contact met hem te hebben, maar bij toeval ontdekt hij dat Cosmo ook een scrabbelaar is. Ambrose krijgt een idee: misschien kan hij Cosmo overhalen om hem met zijn auto stiekem naar de scrabbleclub te brengen. Als Cosmo ontdekt hoe hij Ambrose kan gebruiken om een mooi meisje te veroveren, lukt dat zowaar.

Geen filters

Zo ontstaat er een voorzichtige vriendschap tussen de schriele jongen met zijn paarse ribbroek uit de kringloopwinkel en de getatoeëerde ex-junkie. Eerst geint Cosmo nog dat hij een jongen heeft vermoord en blokkeert Ambrose ‘s avonds de deur met een stoel (‘gewoon voor alle zekerheid’). Maar na een tijdje beginnen ze elkaar te begrijpen. Cosmo wordt steeds minder bot en verdedigt de sociaal onhandige Ambrose zelfs. ‘Hij heeft geen filters’, legt hij aan anderen uit. ‘Hij flapt alles eruit wat in hem opkomt.’

Nerds

Susin Nielsen is goed in het neerzetten van kleurrijke personages en hilarische situaties. Dat liet ze al zien in Optimisme is dodelijk. Nu ze haar moralistische ondertoon laat varen en puur inzet op vertelplezier, levert dat een sterker boek op. Woordnerd gaat over scrabblenerds, over sociale ongelijkheid en vastgelopen levens. En dat zonder oordeel. Ambrose loopt flinke klappen op, maar dankzij de verbindende kracht van vriendschap en Scrabble, komt hij er sterker uit. 

+ sterk feelgood-verhaal over een onverwachte vriendschap

- te mooi om waar te zijn (maar heerlijk om te lezen)

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens andere recensies.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren