Liefdesbrieven aan de sterren van Ava Dellaira, boek, recensie
Boek

Te jong gestorven

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

Liefdesbrieven aan de sterren

4.5
Liefdesbrieven aan de sterren van Ava Dellaira, boek, recensie
Schrijver
Ava Dellaira
Uitgever
Luitingh Sijthoff
Prijs
€ 17,99
Pagina's
334
Leeftijd
15+

Schrijf een brief aan een overleden persoon. Deze opdracht krijgt Laurel voor Engels. Ze begint aan een brief aan Kurt Cobain - de zanger van Nirvana die op zijn 27ste zelfmoord pleegde - en krijgt de smaak te pakken. Het resultaat is een dik brievenboek, waarin ze haar hart uitstort over het geheim dat haar verstikt.

Laurels zus May is overleden en sindsdien kan ze haar draai niet meer vinden. Haar moeder piept er tussenuit om dingen helder te krijgen en zij gaat bij haar tante wonen. Ze begint op een nieuwe school en besluit haar leven te veranderen. In een opwelling trekt ze Mays favoriete kleren aan: een grijze plooirok en een roze kasjmieren trui met ingeknipte hals, waarop een Nirvana-embleem is gespeld.

Onverwachte vriendschap
Die outfit opent deuren. Ze sluit een onverwachte vriendschap met de stoere Nathalie en Hannah, die haar overhalen om te spijbelen en sterke drank te scoren. Ook met de hippieachtige Kristen en Tristan, die iedere pauze staan te roken in de steeg naast school, ontstaat er een band. Terwijl Laurel alles van zich afschrijft aan te vroeg overleden beroemdheden, ontdek je onder welke omstandigheden May is verongelukt. En ook welke problemen en onzekerheden haar nieuwe vrienden verborgen houden.

Transparant
Liefdesbrieven aan de sterren is zo’n zeldzaam boek waarvan je weet: dit verhaal blijft me bij. Dat komt niet zozeer door de vorm. Dat Laurel haar brieven richt aan jong gestorven iconen als Jim Morrison, Kurt Cobain, Amy Winehouse, Janis Joplin en River Phoenix is leuk gevonden, maar die briefvorm is niet superorigineel. Dat je verliefd wordt, is te danken aan de prachtig uitgewerkte karakters. Laurel moet diep gaan voordat ze kan blootgeven wat haar dwarszit. Haar relatie met de knappe Sky strandt omdat ze zich steeds blijft terugtrekken. Tot ze ontdekt: ‘We zijn niet transparant. Als we willen dat iemand ons kent, moeten we dingen vertellen.’ Dat doet ze uiteindelijk na flink wat worstelingen.

In dit meeslepende verhaal beschrijft Laurel haar maffe vrienden en familieleden zo levensecht, dat je ze met al hun eigenaardigheden stuk voor stuk in je hart sluit.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren