Boek

Valavond

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

Valavond

4
Auteur:
Marita de Sterck
Uitgeverij:
Querido
Prijs:
€15,99 (e-book €9,99)
Aantal blz:
254
Leeftijd:
15+

In Valavond van Marita de Sterck maak je kennis met Mona en Marieke. Zij wonen in Mariaburg, een beruchte streek tussen Antwerpen en de Nederlandse grens. Ze hebben elk hun eigen problemen. De een moet kiezen tussen twee mannen, de ander moet een schuld aflossen bij haar familie. Ze leren elkaar beter kennen tijdens de oorlog: een turbulente tijd waarin de grens tussen goed en kwaad soms van elastiek lijkt.

Mona heeft weinig keus. Ze is een wees en heeft een handtastelijke oom en een autoritaire tante, dus als ze de kans krijgt haar geluk te beproeven in een ‘uitzuipcafé’, grijpt ze die. Als serveerster leert ze er hoe ze met drankjes kan foefelen (dronken mannen proeven geen verschil meer tussen whisky en koude thee) en hoe ze hen gek kan maken zonder echt iets met hen te hoeven doen. ‘Serveuses zijn geen hoeren’, zegt haar nieuwe bazin. En: ‘Wij kluiven alleen de kadavers af.’ Mona leert manoeuvreren in een schimmige wereld, waar zondags een rij zilveren onderbroekjes aan de waslijn wappert.  

Kiekenvlees
Valavond is een door en door Vlaams verhaal met veel Vlaamse uitdrukkingen, zoals ‘kiekenvlees’ (kippenvel) en ‘valavond’ (schemering). Marita de Sterck deed uitgebreid onderzoek naar wat zich vroeger in haar woonplaats Mariaburg (ook wel ‘Hoerenburg’ genoemd) heeft afgespeeld. Dat leverde prachtige verhalen op over dorpsgekken, duivenmelkers, carnavalsgebruiken, en oorlogsincidenten. Ze vlocht die gebeurtenissen ineen tot een ingewikkeld verhaal over een driehoeksverhouding. De vrijgevochten Marieke, die naast het café woont, is verliefd op de bakkersknecht en de dorpsjournalist tegelijk. Die blijken ook nog dezelfde biologische vader te hebben. Ook Mona valt voor bakkersknecht Stan, maar haar positie is wankeler. Tijdens de oorlog komen de verhoudingen op scherp te staan en maakt Mona een keuze die grote gevolgen heeft. 

Jubileumbal
Marita de Sterck kan beeldend schrijven, je ziet het allemaal voor je. Van de foute sergeant aan de bar tot aan de honderdjarige dorpsbewoonster die zelf haar jubileumbal opent. Ze is genuanceerd, maar overlaadt je. Met veel broeierige verlangens, steeds wisselende perspectieven en een grote hoeveelheid historische gebeurtenissen. Alles is vernuftig in elkaar geweven, maar er vallen ook gaten. Je zou best wat meer willen weten over de bijzondere vriendschap tussen Marieke en Mona, of over de drijfveren van Marieke om bij het verzet te gaan. Valavond is een degelijk, doorleefd en indrukwekkende roman, waarin net iets teveel te raden overblijft. 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren