Foto: Dreamstime
Boek

Verslaafd aan de zee

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

Surf!

4
Surf!
Schrijver:
Chris Vick
Uitgeverij:
Gottmer
Prijs:
16,95
Pagina's':
384
Leeftijd:
15+

Monstergolven die te pletter slaan op het rif, rollende bergen water die je helemaal omsluiten: het  geeft Sam en zijn nieuwe vrienden uit Cornwall de ultieme kick. In Surf! van Chris Vick  is alles even heftig: het strandleven, de drugs en de overrompelende verliefdheid die Sam in grote problemen brengt. 

Sam verhuist met lood in zijn schoenen uit Londen naar een kaal huis aan de Britse kust. Zijn oma heeft niet lang meer te leven, maar sinds zijn vader in zee is verdronken, zijn ze niet meer in Penford terug geweest. Het is tijd om dingen bij te leggen, vindt zijn moeder.

Sam heeft er geen zin in, maar al snel is hij om. Niet vanwege de afgebladderde muren van het armoedige plattelandshuisje, wel vanwege Jade, zijn onweerstaanbare nieuwe buurmeisje. Op de eerste dag neemt ze hem mee naar het strand en laat ze hem voelen wat ultieme vrijheid is: surfen op zee. 

Rauw en puur
De coole surfvriendengroep van Jade moet weinig van Sam hebben. Ze vinden hem maar een ‘kook’: een groentje, een Wannabee-surfer. Het duurt eeuwen voor ze hem eindelijk zien staan, maar als hij zichzelf in het geheim leert surfen en verslaafd raakt aan de zee, verdient hij voorzichtig hun respect.

Jade zelf is moeilijker te vangen. Haar aandacht fladdert van de een naar de ander. Toch is er geen houden aan: Sam voelt zich onweerstaanbaar tot haar aangetrokken en is vastbesloten haar te krijgen. ‘Ze had iets rauws, iets puurs. Iets waar je naar wilde kijken, (…) al voelde dat als iets wat eigenlijk niet mocht.’

Oceaangolf
Surf! is een intens boek dat je meezuigt en wegsmijt als een oceaangolf. Chris Vick jaagt je van romantische kampvuurtjes naar dramatische knokpartijen, illegale strandfeesten en bijna-dood ervaringen. Jade zorgde al vanaf dag één voor problemen, beseft Sam, maar hij laat zich tegen beter weten in meeslepen in haar wereld. 

Zijn oma begrijpt zijn hang naar kicks: ‘Overgangsrites, Sam. Vroeger werd je een man door het doden van een wolf of een tijger (..) Nu moet je je eigen wolven creëren.’ 

Onstuimig
Natuurlijk gaat dat niet zonder flink onderuit te gaan. Dat de surfers zich voorbereiden op een grote storm, is van begin af aan duidelijk. Hoe, wanneer en met welke gevolgen ze hun ultieme surfproef gaan afleggen, daar moet je ruim driehonderd bladzijden op wachten. Het slot is onstuimig en laat wat losse eindjes liggen, maar is verder precies zoals je verwacht: overdonderend hard en alles veranderend. 

+ mooi verhaal over een fascinerende subcultuur
- het slot is nogal onstuimig 

Benieuwd hoe de boekenredactie van 7Days andere nieuwe boeken heeft beoordeeld? Klikkerdeklik.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren