filmrecensie On the basis of sex
Film

On the Basis of Sex: strijden voor gelijke rechten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jacqueline
Ancona

On the Basis of Sex

2.5
filmrecensie On the basis of sex
Regie
Mimi Leder
Met
Felicity Jones, Armie Hammer, Cailee Spaeny, Justin Theroux

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. De perfecte dag om een film te kijken over een vrouw die al haar hele leven strijdt voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen: On the Basis of Sex over de Amerikaanse Ruth Bader Ginsburg.

Eén helderblauwe jas in een zee van zwarte pakken: als Ruth aan haar Harvard rechtenstudie eind jaren vijftig begint, zijn vrouwelijke advocaten nog allerminst gewoon en dat levert een fraaie openingsscène op. Een mooi beeld, maar dat de werkelijkheid keihard is blijkt al snel als de negen vrouwelijke studenten (op vijfhonderd mannen) worden uitgenodigd voor een etentje bij decaan Griswold. Die wil even weten waarom de dames eigenlijk een plek innemen die ook naar een man had kunnen gaan. Terwijl de twee vrouwen voor haar tevergeefs Griswold proberen te overtuigen van hun ambities, kiest Ruth voor passend sarcasme en zegt dat ze de studie alleen maar doet om zo haar man die een jaar boven haar op Harvard zit beter te kunnen begrijpen en te kunnen helpen. Je snapt: tussen die twee komt het nooit meer goed.

Reuzenstap

Ruth blinkt uit in haar studie, maar er zijn meer obstakels dan seksisme te overwinnen als haar man Marty kanker blijkt te hebben. Overlevingspercentage: 5%. Maar van opgeven wil niemand weten. Ruth volgt niet alleen haar eigen lessen, maar ook die van Marty en zorgt voor hun babydochter Jane. Marty geneest, Ruth studeert als beste van haar klas af en gaat op zoek naar een baan. En nee, dit is geen samenvatting, maar een reuzenstap die de film af en toe maakt. Ondanks haar geweldige cv biedt alleen geen enkel kantoor Ruth een baan aan omdat ‘vrouwen te emotioneel zijn’, ‘de vrouwen van de mannelijke advocaten jaloers op haar zouden zijn’ of omdat ‘we vorig jaar al een vrouw hebben aangenomen’.

filmrecensie On the basis of sex

Discriminatie van een man

Als Marty (inmiddels werkzaam als belastingrecht-expert) haar een zaak toespeelt waarin een mán gediscrimineerd wordt op basis van zijn geslacht ziet ze eindelijk een mogelijkheid om zelf iets te doen aan de wettelijke ongelijkheid waar al honderd jaar zonder succes tegen wordt gestreden. Het gaat om een wet die een belastingvoordeel geeft aan mantelzorgers, maar die blijkt alleen te gelden voor vrouwen en niet voor een ongetrouwde man. Kan ze via deze zaak er dan eindelijk voor zorgen dat alle andere wetten die juist discriminerend zijn voor vrouwen aangepast worden? En dan gaat het natuurlijk niet alleen om het recht om in mijnen te mogen werken, maar bijvoorbeeld ook dat vrouwen net zo veel (of meer) geld mogen verdienen dan mannen of recht hebben op hun eigen creditcard.

Degelijk maar doorsnee

Aan het eind van de film is Ruth Bader Ginsburg (inmiddels 85 en ook bekend onder haar bijnaam Notorious RBG) ook nog even zelf te zien. Ze heef het geschopt tot één van de negen rechters in het Amerikaans Hooggerechtshof en wordt door haar strijd voor gelijkheid gezien als een soort superheld. Helaas levert het leven van deze bijzondere vrouw een buitengewoon saaie film op, waarin genoeg gebeurt maar waarin niets de aandacht krijgt om het echt interessant te maken. Gevolg: een degelijk maar rechttoe rechtaan rechtbankdrama dat je geen moment grijpt. Met het aanvankelijke gestuntel van Ginsburg in de rechtszaal om het blijkbaar toch nog een béétje spannend te maken als dieptepunt. Dat doe je een superheld niet aan.

ON THE BASIS OF SEX | NL | 6 maart in de bioscoop

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens deze recensies.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren