Film

Big Game

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Big Game

4
Regie:
Jalmari Helander
Met:
Samuel L. Jackson, Onni Tommila, Ray Stevenson

Een Amerikaanse president die door de Finse bossen zweeft in een diepvrieskist. En een jongen die jarig is maar wanhopig probeert een hert neer te schieten. Klinkt dat bizar? In Big Game is het niet meer dan een logisch uitgangspunt voor heel veel bloedstollende actiescènes. 

Oskari (Onni Tommila) wordt dertien jaar. In de noordelijke streek van Finland waar hij woont, is dat een belangrijke verjaardag. Op die dag wordt elke jongen één dag en één nacht in zijn eentje de bossen in gestuurd om te gaan jagen. De prooi die hij na afloop meeneemt naar de bewoonde wereld moet bewijzen dat hij dapper genoeg is om zichzelf voortaan ‘man’ te mogen noemen.

De vader van Oskari kwam thuis met een beer, dus de verwachtingen zijn hooggespannen. Maar Oskari is helemaal niet zo dapper. Hoe vaak hij ook oefent met zijn pijl en boog, zijn pijlen vallen altijd vlak voor zijn voeten neer. Het belooft dus een zware opdracht te worden.

Air Force One neergehaald
Intussen vliegt ook net die nacht de Air Force One, met daarin de Amerikaanse president Moore (Samuel L. Jackson), boven de bossen van Noord-Finland. Hij is op weg naar een conferentie. Als de landing wordt ingezet, wordt het toestel door terroristen neergehaald. Maar de president weet te ontsnappen met een geheim soort ruimtecapsule en belandt middenin de bossen. Wat er dan gebeurt, laat zich raden.

Terwijl de CIA en het leger vanuit het Pentagon een gigantische zoektocht op touw zetten, is het aan Oskari om de machtigste man ter wereld uit de handen van terroristen te houden

Spectaculaire actiescènes
Dat merkwaardige verhaal biedt een mooie basis voor heel veel spectaculaire actiescènes. Die nog eens extra indrukwekkend zijn door de adembenemend mooie luchtopnames van het ruige Finse landschap (stiekem geschoten in het Duitse Beieren trouwens). Soms heeft de film zelf bijna iets sciencefictionachtigs. Als de president met zijn schietcapsule middenin het woud geland is en Oskari geen idee heeft wie of wat zich in dat merkwaardige voertuig bevindt, bijvoorbeeld. Ineens verschijnt er dan een eenzame vinger aan de binnenkant die een cijfercode op een beslagen raampje schrijft. Oskari blijkt met die code de deur van de capsule te moeten openen.

Nog een tikkeltje absurder is de scène waarin Oskari midden in de wildernis een diepvrieskist met aggregaat ontdekt. De inhoud houden we nog geheim maar de kist zelf komt voortdurend van pas tijdens verschillende actiescènes.

Heerlijk voorspelbaar
Big Game is een verder een vrij klassieke avonturenfilm waarin, zoals wel vaker in dit genre,  alles heerlijk voorspelbaar verloopt. Oskari wordt van bangerik een held en Samuel L. Jackson is gecast als een bange president die nog geen fatsoenlijke stomp kan uitdelen. Ook de schurken zijn helemaal volgens het boekje. De meedogenloze terrorist heeft een onmiskenbaar Noord-Afrikaanse uiterlijk, de muziek is flink bombastisch  en natuurlijk is er een happy end. En nee, daarmee verraden we niks. Want dat voel je al vanaf de eerste scène aankomen.  

Big Game Official International Trailer #1 (2015) - Samuel L. Jackson Action Adventure HD

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten