Film

Boy 7

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jelger
Woudstra

Boy 7

3
Regie:
Lourens Blok
Met:
Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Ella-June Henrard, Tygo Gernandt

Actiefilms zoals Boy 7, die doet denken aan de bekende Bourne-trilogie met Matt Damon, kennen we in Nederland nauwelijks. Net als die beroemde trilogie is Boy 7 gebaseerd op een boek, dit keer van Mirjam Mous. Met de nadruk op gebaseerd, want van een boekverfilming is zeker geen sprake.

Nog steeds draait het om Sam die langzaamaan ontdekt wie hij is, hoe het kan dat zijn geheugen is gewist en erachter komt wat het vreemde opleidingsinstituut waar hij op heeft gezeten werkelijk is. Daar omheen is de film radicaal anders.

Veel sneller
In de openingsscène ontwaakt Sam in een volle metro (in het boek gebeurt dat in een leeg grasveld). Direct ontmoet hij Lara en krijg hij een vol geschreven notitieboekje in handen, op basis waarvan hij zijn eigen verhaal langzaam ontdekt. Het gebeurt allemaal veel sneller dan in de papieren versie. 

Daarnaast is de setting behoorlijk anders. Nederland is een politiestaat, Sam wordt verdacht van een aanslag op de premier en samenwerking met de links-radicale opstandelingen De Massa. Verder is de rol van politierechercheur Jones uit het boek verdwenen en vervangen met opleider Zero, die in het instituut de scepter zwaait. Zo zijn er nog veel meer veranderingen, groot en klein, ten opzichte van het originele verhaal. 

Was dat nodig?
Was dat gesleutel allemaal nodig? Je vraagt het je soms af. Het is spannend, maar de verwondering van Sam als hij zijn eigen verhaal ontdekt, deel je in het boek en moedigt je aan om verder te lezen. In de film is daar te weinig van over gebleven. 

BOY 7 trailer

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren