recensie Oscar-winnende klimdocu Free Solo
Film

De kijktip van de dag: klimfilm Free Solo op tv

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jacqueline
Ancona

Free Solo

5
recensie Oscar-winnende klimdocu Free Solo
Regie
Jimmy Chin en Elizabeth Chai Vasarhelyi
Met
Alex Honnold, Jimmy Chin, Sanni McCandless

Het is honderd minuten je adem inhouden. Zo spannend is de documentaire Free Solo waarin je rotsklimmer Alex Honnold volgt terwijl hij de bijna één kilometer hoge El Capitan in Yosemite National Park beklimt. En vanavond is-ie te zien op tv... als je durft!

Alex Honnold (33) droomde er al jaren over: het beklimmen van El Capitan, de indrukwekkendste muur ter wereld. Nog nooit beklom iemand dit blok graniet van 975 meter hoog free solo, zonder touwen die je kunnen redden als je één klein foutje maakt. In de film zegt hij daarover: 'Elk jaar dacht ik erover en dacht ik meteen: dat is te eng. Maar ik wist ook dat ik nooit tevreden zou zijn als ik het niet ten minste zou proberen.' En dus gaat hij ervoor, gefilmd door zijn beste vrienden die natuurlijk diezelfde wand moeten beklimmen (maar dan wél met touwen).

Vastgeplakt

Ook als je helemaal niets met klimmen hebt, is het geweldig om te kijken hoe minutieus Alex zijn klim voorbereidt. Twee jaar lang is hij alleen maar bezig met El Cap. De klim van bijna vier uur deelt hij op in etappes en elk stukje wordt stap-voor-stap (met touwen en free solo) geoefend. Waar moet-ie zijn voeten zetten, waar is de wand net iets stroever of zit er een kuiltje om grip te krijgen met zijn vingertoppen? Het is werkelijk adembenemend hoe hij als het ware vastgeplakt zit aan de muur met alleen zijn lichaam als klimmateriaal.

recensie Oscar-winnende klimdocu Free Solo

Angstaanjagend

De klimscènes zijn fenomenaal (en tegelijkertijd angstaanjagend), maar de inkijkjes in zijn leven buiten het klimmen om zijn even fijn. Zo zie je Alex in zijn camper (een huis heeft hij eerst niet) een zeer onaantrekkelijk eenpansgerecht bereiden en dat zo uit de pan opeten met zijn roerbakspatel... En ook de gesprekken met zijn eerste vaste vriendin zijn om te smullen. Want hoe goed Alex ook is in rotsklimmen, van relaties heeft hij duidelijk geen kaas gegeten. De woorden 'houden van' krijgt hij maar niet over zijn lippen. Ook zie je hoe zijn vriendin Sanni worstelt met Alex' grote klimdroom. Ze weet hoe hij ervan geniet en dat alleen klimmen hem het gevoel geeft dat hij echt leeft. Hem vragen om het niet te doen is geen optie, maar alles in haar schreeuwt 'stop, alsjeblieft'.

Weinig zwaartekracht

De cameramannen hebben zo hun eigen worstelingen. Want hoe kun je iemand filmen als het kleinste foutje al dodelijk kan zijn? Of zoals Alex zelf zegt: 'Alles minder dan een tien is niet goed genoeg.' Als de dag van dé klim eindelijk aanbreekt zegt één van hen dan ook: 'Laten we duimen voor een dag met weinig zwaartekracht.' En ook als kijker worstel je wat af, zó spannend wordt het. Het liefst kijk je af en toe weg, maar hou vol, Free Solo is te mooi om niet te zien.

Free Solo - Academy Award Winner - Nederlandse trailer

Free Solo won de Oscar voor beste documentaire, draait nu nog steeds in sommige bioscopen en is vanavond voor het eerst te zien op tv, zonder reclame! Op National Geographic om 21.00 uur.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens deze recensies.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden