Film

Democraten krijgen er flink van langs in Fahrenheit 11/9

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Fahrenheit 11/9

4
Regisseur:
Michael Moore

Een documentaire van Michael Moore over Trump. Dat belooft wat. Anti-Trumpers wreven zich bij voorbaat in hun handen over de hoeveelheid bagger die ongetwijfeld over de president uitgestort zou worden. Maar Fahrenheit 11/9 pakt anders uit want vooral de Democraten krijgen het er flink van langs

‘Ik mag hopen dat Michael Moore nooit een film over mij zal maken’, zei Donald Trump twintig jaar geleden lachend toen hij samen met die linkse documentairemaker te gast was in een talkshow.

Maar die film kwam er toch. De titel Fahrenheit 11/9, is wat verwarrend. Eerder maakte Moore namelijk Fahrenheit 9/11 over de toenmalig president George W. Bush en de aanslagen op de Twin Towers. 11/9 is de dag waarop Trump tot president werd gekozen.

Staat van de democratie

De film begint kort voor de verkiezingen van 2016. Het vertrouwen van de Democraten in de overwinning is groot. Kranten melden dat Trump maar 15% kans op winst heeft. Maar dan gebeurt het ondenkbare toch: Trump wint. De centrale vraag in deze documentaire: ‘How the fuck did this happen?’

Moore neemt zijn eigen geboorteplaats Flint als voorbeeld. In die stad blijkt het drinkwater vol lood te zitten waardoor mensen ziek worden. De politiek doet weinig. Zelfs president Obama doet louter loze beloftes. De meeste inwoners verwachtten niets meer van de politiek en gaan dus niet eens stemmen. Die houding is tekenend voor het hele land, stelt de documentaire. De film laat niet zo zeer een ontluisterend beeld over Trump zien, maar vooral over de staat van de Amerikaanse democratie.

Heel hoopvol

Toch is het verhaal van Moore niet alleen maar somber. Hij laat ook nadrukkelijk jongeren aan het woord die in opstand komen na de zoveelste school shooting. Hun beweging verspreidt zich als een inktvlek over het land. De boodschap die Moore meegeeft, is dan ook niet dat Trump een gevaarlijke gek is, maar vooral dat de tijd in de VS rijp is voor de nieuwe politieke wind die jongeren momenteel doen waaien. En dat is eigenlijk heel hoopvol.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden