Film

Een waargebeurd talentenjachtsprookje

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

The Idol

4
Regie:
Hany Abu-Assad
Met:
Tawfeek Barham, Kais Attalah, Hiba Attalah

In 2013 zaten honderdduizenden Palestijnen maandenlang elke vrijdag aan de tv gekluisterd voor Arab Idol, een grote talentenjacht voor Arabische landen. Hun grote favoriet? De Palestijnse student Mohammad Assaf. Toen hij won, was het groot feest in de straten van Ramallah. Zijn waargebeurde verhaal is nu verfilmd in The Idol.

The Idol is zeker niet alleen het succesverhaal van een deelnemer aan een talentenjacht. Meer dan de helft van de film gaat over Mohammads jeugd. Hij groeide op onder armoedige omstandigheden in een vluchtelingenkamp op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Samen met zijn zusje Nour en twee vrienden begint hij daar een bandje.

Opgesloten in Gaza
In dit stuk van de film zie je Gaza door de ogen van de kinderen. Als een vrolijke plek waar ze lol kunnen hebben met vrienden en er het beste van maken. Het contrast is groot met het sombere beeld dat de film later schetst van de volwassen Mohammad die zich nogal opgesloten voelt in Gaza. Ineens zie je als kijker ook de armoede en uitzichtloosheid van het gebied.

Gouden keeltje
Mohammad blijkt een doorzetter met een gouden keeltje. Hij gaat studeren en verdient het geld daarvoor met optredens op bruiloften. Hij wordt daarvoor een paar keer gearresteerd door Hamas. Deze moslimbeweging is de baas in Gaza en vindt zingen onzedelijk. Maar Mohammad laat zich niet het zwijgen opleggen. Hij ontsnapt uit Gaza en moet hemel en aarde bewegen om nog op tijd auditie te doen voor Arab Idol. Als hij uiteindelijk na veel gedoe mee mag doen, zingt hij week na week de sterren van de hemel en groeit hij uit tot een held in zijn thuisland.

De film is een beetje een mix van thriller, avonturenfilm en sentimentele tearjerker. Bijzonder aan The Idol is dat de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad deze film ook echt heeft opgenomen in Gaza. Ook de acteurs komen daar vandaan. Die echtheid geeft deze film nét dat beetje extra, het gevoel dat het allemaal klopt.

+ mooie contrasten in de film, spannend
- soms behoorlijk sentimenteel

Meer lezen over de échte Mohammed Assaf? Klikkerdeklik.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten