De Libi
Film

Filmrecensie: De Libi

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

De Libi

4.5
Regie:
Shady El-Hamus
Met:
Bilal El Mehdi Wahib, Daniël Kolf, Oussama Ahammoud en Isabella Depeweg
Scenario:
Jeroen Scholten van Aschat en Shady El-Hamus
Kijkwijzer:
12+
Genre:
Komedie, roadmovie

De Libi gaat over drie Amsterdamse vrienden: Bilal, Gregory en Kevin. Op school houden ze het niet uit. Het enige wat ze willen is leven in de hoogste versnelling. Vierentwintig uur lang volg je het drietal in hun wilde zoektocht naar lol, meisjes, seks en geld. Maar wat de jongens vooral zoeken is erkenning, voor hun dromen en voor wie ze zijn.

Als charmeur en gangmaker loopt Bilal over van gevatte opmerkingen, gekke invallen en slimme oplossingen voor de dagelijkse obstakels. Hoe haal je ’s ochtends vroeg je beste vriend uit bed zonder de rest van het huis wakker te maken? Gewoon zo: je klimt razendsnel via de balkons naar zijn slaapkamer op driehoog. Onderweg complimenteer je nog even de onderbuurvrouw en bietst haar sigaretten. Bilal komt overal mee weg. Niet denken, maar doen, is zijn motto. Ook zijn bedachtzamere vriend Gregg ontglipt soepel aan de macht van ouders en leraren. Op het schoolplein betrapt worden met een joint? De jongens kletsen zich er wel uit. Onder de indruk van de vermaningen van de directeur zijn ze ook niet. Bilal wil de muziek in en daarvoor heeft hij dat schooldiploma helemaal niet nodig: ‘We willen toch niet net als u eindigen, in zo’n klein kamertje? Ik ken jongens die vastzitten, zelfs die hebben een grotere cel dan jij hier.’  

Slagschaduw 

Bilals bravoure heeft ook een andere kant. Als hij in de tekenles ongeïnteresseerd achterover hangt en zegt dat hij geen talent heeft voor het tekenen van ‘een gum met slagschaduw’, flapt de juf eruit: ‘Jij hebt helemáál geen talenten.’ De klas valt stil en Bilal antwoordt ontdaan, dat hij z’n best wel wíl doen, maar dat er toch niemand is die in hem gelooft. Zijn vader is teleurgesteld in hem. Als hij met onvoldoendes thuiskomt vallen er klappen. De juf heeft spijt van haar woorden en dat komt verdraaid goed uit, want ze protesteert niet als Gregg de gekwetste Bilal meeneemt naar buiten. Daar blijkt het allemaal maar een geintje, want de vrijheid lonkt! 

Ferrari 

In een rode Canta - een invalidenwagentje dat ze ‘de Ferrari’ noemen - scheuren de twee vrienden door stad. Na een toevallige ontmoeting in een koffiebar, imponeert Bilal een groepje oudere meisjes met een rap. Niet zomaar meisjes, maar vrouwen in de categorie Champions League! Bilal is vooral onder de indruk van Jessie. Als blijkt dat ze ’s avonds naar ‘de Jimmy’ gaat om te dansen, staat het doel voor die dag vast: op de gastenlijst komen van deze fameuze club. Daarvoor moet vriend Kevin opgetrommeld worden, want hij heeft contacten die dat kunnen regelen. Wat volgt is een avontuur waar de energie en de levenslust vanaf spatten. De jongens hebben ’shit te fixen’ en dat doen ze. 

De Libi

Wallen 

Op de Wallen wagen Bilal en Gregg zich aan het bezoeken van twee prostituees. Hun overmoed én onervarenheid levert ook nu grappige scènes op. Kevin heeft ondertussen minder geluk. Hij wordt voor drugsdealer aangezien en belandt op het politiebureau, waar de agenten zeggen ‘helemaal niet aan etnisch profileren’ te doen, maar hem wel een mocro noemen. Dat laat de schuchtere Kev niet op zich zitten. Dapper verweert hij zich tegen hun beschuldigingen en uiteindelijk mag hij gaan. Ook Bilal en Greg krijgen met discriminatie te maken als ze op een feest vol trippende hipsters komen, waar ze dj Dex zoeken die hun namen op de gastenlijst kan zetten. Een buurman vertrouwt de twee niet en belt de politie, maar de jongens zijn er in hun snelle wagentje alweer vandoor. ‘Bro, we gaan vliegen’, zegt Bilal, dromend van een platencontract. ‘En dan worden we miljonair.’ 

Rapper 

Hoe ze de club uiteindelijk binnenkomen verraden we niet, maar rapper Hef duikt nog op als zichzelf én als reddende engel. Kevin versiert een meisje en Bilal ziet Jessie terug, ook al is het weerzien niet helemaal zoals hij had gehoopt. Bij het afscheid steekt ze haar middelvinger op. ‘Loser’, zegt ze glimlachend. Hij laat het over zich heen komen, want na vannacht weet hij dat-ie dát nou juist niet is. Ook als kijker weet je: hij komt er wel. Met een beetje volharding kan Bilal veel bereiken. 

Het leven 

Het verhaal van deze film is geïnspireerd op het leven van Bilal El Mehdi Wahib. Hij speelt zelf de rol van stuiterbal Bilal en dat doet hij geweldig. Ook naar het acteerwerk van Daniël Kolf en Oussama Ahammoud die Gregg en Kevin spelen, is het fijn kijken. Regisseur Shady El-Hamus laat met De Libi veel méér zien dan drie Amsterdamse jongens die moeten opboksen tegen vooroordelen. Door hun optimisme en vindingrijkheid wordt de film een universeel verhaal over altijd weer doorgaan, ook als het tegenzit. De Libi is straattaal voor ‘het leven’ en die titel klopt precies. Zelf zegt de regisseur dat hij een film heeft willen maken die het leven van jongeren van binnenuit laat zien. Dat is gelukt. 

BILAL, DANIËL, OUSSAMA & HEF in DE LIBI | TRAILER

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens deze recensies.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden