Filmrecensie Eighth Grade
Film

Filmrecensie Eighth Grade: Jezelf zijn... Maar hoe dan?!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jacqueline
Ancona

Eighth Grade

5
Filmrecensie Eighth Grade
Regie
Bo Burnham
Met
Elsie Fisher, Josh Hamilton, Jake Ryan

Jezelf zijn is zo simpel. Gewoon jezelf niet veranderen om indruk te maken op anderen. Kayla (13) legt het haarfijn (nou ja, met wat ehs, soort-vans en je-weet-wels) uit op haar eigen YouTube-kanaal. Niet dat er iemand kijkt of dat ze er zelf iets mee kan. En dat maakt Eighth Grade net zo pijnlijk als prachtig. En niet te vergeten grappig.

Dat Kayla haar eigen adviezen in de wind slaat, wordt meteen duidelijk als je haar uitgebreid ziet make-uppen voor een spiegel volgeplakt met opbeurende kreten. Aan de hand van een tutorial-video voor een natural look doft ze zich helemaal op om vervolgens in bed te springen en een ben-net-wakker-selfie te posten. Je zult natuurlijk ook wel gek zijn om met slaap in je ogen en kwijl om je mond op Instagram te staan. Er zijn grenzen aan jezelf zijn.

Horrorjaar

De film speelt zich af in de laatste weken van eighth grade (een soort Amerikaanse brugklas) net voor high school begint. Het is een horrorjaar voor Kayla. Op school wint ze de prijs voor stilste leerling, haar acne is onstuitbaar, ze wordt niet uitgenodigd voor feestjes en als ze maar een glimp opvangt van Aiden, de jongen met de mooiste ogen van de school, verliest ze haar complete spraakvermogen. Maar Kayla blijft proberen. Als ze hoort dat Aiden zijn laatste vriendin heeft gedumpt omdat zij weigerde naaktselfies te delen, ziet ze haar kans schoon. Terwijl de hele klas onder tafel zit tijdens een terrorisme-oefening kruipt ze naar hem toe om door te laten schemeren dat ze een hele map vol 'vieze foto’s' heeft voor als ze ooit wél een vriendje heeft. Op dat moment kun je zelf wel onder je bioscoopstoel kruipen uit plaatsvervangende schaamte om daar vervolgens schaamteloos keihard om te lachen.

Filmrecensie Eighth Grade

Sekstutorials

En bij dat ene moment blijft het niet. Want wat maakt ze het zichzelf moeilijk. Naar dat zwembadfeestje van een klasgenote waar ze eigenlijk niet welkom is? Kayla hijst zich dapper in haar badpak en plonst in het bad. Als Aiden plompverloren vraagt of ze ook kan pijpen? Kayla knikt, werkt zich vervolgens door een hele reeks sekstutorials heen en gooit van schrik haar telefoon kapot. Maar er zijn lichtpuntjes. Haar gescheiden, superlieve, altijd geduldige en begripvolle (en dus onuitstaanbare en rete-irritante) vader bijvoorbeeld. Hij vindt zijn enige kind geweldig en laat haar dat ook graag weten. Terwijl Kayla alleen maar wil dat hij zwijgt en haar - én haar telefoon - met rust laat. Gelukkig is er nog Gabe, de nerd die haar wel ziet staan en haar niet uit de kleren wil. Maar ziet Kayla hem wel?

Staande ovatie

Hoe ongemakkelijk ze je ook laat voelen, Kayla verdient een staande ovatie. Want terwijl zij voelt dat al haar dromen en verwachtingen, die ze twee jaar eerder nog voor zichzelf had, niet zijn uitgekomen, zet ze door. En weet ze dat al die dingen waar ze zo naar uitkijkt (vriendje, beste vriendin, zelfvertrouwen) maar er nu niet zijn, niet betekent dat ze nooit zullen komen. En dat heus niet alles in één keer moet. Een superknappe prestatie van Elsie Fisher die voor de rol van Kayla een Golden Globe-nominatie voor beste actrice in de wacht sleepte. Tijdens de hele film zit je letterlijk op haar lip, waardoor je overspoeld wordt met al haar emoties. En daarmee is Eighth Grade een film die je moet zien. Of het nou is om jezelf in te herkennen of een ander beter te snappen. Ook al is het met een brok op keelhoogte die je er gegarandeerd gratis bij krijgt.

EIGHTH GRADE | Officiële NL Trailer

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens deze recensies.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden