Film

Het verdriet van Nederland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kim
Einder

Het verdriet van Nederland

3
Regie:
Michiel van Erp
Uitzending:
Donderdag 16 juli, NPO 1, 20.25 uur

Alsof je ze hoogstpersoonlijk leerde kennen, zo veel foto’s en biografieën van slachtoffers verschenen er de eerste weken na rampvlucht MH17 in de media. Kort daarna kwamen ook de eerste familieleden van de 298 inzittenden aan het woord. Bijna een jaar later toont de documentaire Het verdriet van Nederland hoe het hen daarna verging.

Hoe rouw je om de dood van een geliefde als diens lichaam na maanden nog steeds niet is geïdentificeerd en misschien zelfs nog op een grasveld in Oost-Oekraïne ligt? En hoe fijn of vervelend is het als heel Nederland in gedachten met je meehuilt? Die vragen probeert documentairemaker Michiel van Erp te beantwoorden. Maar daarvoor komt-ie wel héél erg dichtbij. Dat is mooi, maar ook heftig.

Hij filmt bijvoorbeeld het al die tijd onaangeroerde huis van een overleden gezin. Hij laat de knutselwerkjes op de koelkast zien, de foto’s aan de muur en de verjaardagsmuts van de kleuter die er woonde. Als de drie lichamen na maanden zijn geïdentificeerd, zie je hun familieleden in het huis rouwen bij de kisten. Iets waarvan je je kunt afvragen of dat heel Nederland wel iets aangaat. Of het wel iets toevoegt. En als je meekijkt bij de uitvaart, voel je je al helemaal een voyeur.

Giebelen
Van alle nabestaanden die Van Erp heeft gevolgd, springen de twee zussen Sandra (19) en Mirjam (23) het meest in het oog. Zij laten niet alleen het verdriet om hun omgekomen ouders en broertje zien, maar vooral hoe ze verder gaan met hun leven. En dat is misschien nog wel veel interessanter dan de rouw die je, hoe erg ook, al in elke krant en op elke zender hebt kunnen zien.

Ze giebelen in de kamer van hun broertje, geven toe dat ze niet echt meer op de identificatie van hun vader zitten te wachten (‘Ik heb eigenlijk geen zin meer om weer in dat hele traject te stappen, weer een uitvaart’) en Sandra koopt zelfs een eigen huis (‘goeie erfenis’). Die blik op de toekomst is zelfs voor de grootste MH17-nieuwsvolger nieuw en verrassend.

Meerouwen
Ondanks de veelbelovende titel van de documentaire laten de families maar weinig los over het meerouwen van zeventien miljoen anderen. En de paar ‘niet-nabestaanden’ die aan het woord komen, krijgen daar zo weinig tijd voor dat die scènes vooral vragen oproepen. De twee zussen weten de overdaad aan medeleven misschien nog wel het beste te verwoorden. Zoals aan de hand van een foto van een kokende Sandra op Facebook, die wel honderd likes kreeg en reacties als ‘wat zie je er dun uit, zorg je wel goed voor jezelf?’. Haar zus Mirjam: ‘Ze is altijd al zo dun geweest, dat sloeg nergens op.’

De zussen laten op een indrukwekkende manier zien hoe het echt is, (samen) verdriet hebben en verder gaan. Maar zij zijn helaas de enige hoofdpersonen die in de eindeloze stroom MH17-aandacht echt een nieuwe kant van de rouw laten zien.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten