filmrecensie Jojo Rabbit
Film

JoJo Rabbit: Hitler als hilarische fantasievriend

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jacqueline
Ancona

Jojo Rabbit

4
filmrecensie Jojo Rabbit
Regie:
Taika Waititi
Met:
Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie, Scarlett Johansson, Rebel Wilson

Schubben hebben ze en hoorntjes op hun hoofd. En ze stinken naar spruitjes. Ja, de tienjarige Jojo weet alles wat er maar te weten is over Joden, gehersenspoeld als hij is door het naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog. En met Hitler die als zijn fantasievriend de boel nog eens lekker opstookt.

Jojo droomt ervan de beste nazi ter wereld te worden en verheugt zich enorm op het weekendje weg met de Hitlerjugend. Voor de spiegel oefent hij eindeloos op het overtuigend uitspreken van de Hitler-groet, enthousiast aangemoedigd door zijn eigen denkbeeldige Führer-vriend, en al huppelend en heil-hitler-end vertrekt hij naar het kamp.

Granaat-ongelukje

Maar van zijn stoere buitenkant blijft weinig over als hij mee moet doen met activiteiten als boeken verbranden, dingen laten ontploffen en messen werpen. Als Jojo een konijntje de nek moet omdraaien, knakt hij zelf. Hitler praat hem met een waanzinnige peptalk uit zijn diepe dal, maar maakt hem zó enthousiast dat Jojo met een gezicht vol snijwonden en een kreupel been in het ziekenhuis belandt. Ongelukje tijdens het granaat gooien…

Filmrecensie Jojo Rabbit

Bungelen aan de galg

Als hij thuis herstelt van zijn wonden, ontdekt Jojo tot zijn grote schrik dat er in zijn huis iemand ondergedoken zit: de Joodse Elsa. En tot zijn nog grotere schrik dat zijn moeder haar daarbij geholpen heeft. Meteen zit hij klem: hij moet dit vertellen aan zijn nazi-vrienden, maar als hij dat doet verraadt hij ook zijn moeder. En Jojo heeft genoeg mensen uit het verzet aan de galg zien bungelen om te weten dat dat geen goed idee is…

Wankelende waarheden

Hij besluit het even aan te zien en zijn kans te grijpen om nóg meer over Joden te leren. Want waar zitten die hoorntjes dan precies en kan Elsa echt zijn gedachten lezen? Elsa bijt flink van zich af, maar is ook slim. Ze gaat mee in de waanzinnige ideeën van Jojo (Onder ons haar, maar alleen volwassenen hebben ze. En nee, Duitsers hebben een te dikke schedel) en laat tegelijkertijd heel langzaam alle ‘waarheden’ wankelen waar Jojo zo heilig in gelooft.

Ongemakkelijke combi

De combinatie van melige humor (met Rebel Wilson als oerdomme Hitlerjugend-leidster als toppunt) en het gruwelregime in Nazi-Duitsland is lastig en nogal ongemakkelijk, maar werkt meestal heel goed in Jojo Rabbit. Al gaat je 'hahaha' vooral in het begin vaak over in een beschaamd 'ohohoh'. De naïviteit van Jojo is aandoenlijk en Scarlett Johansson schittert in de rol van moeder die Jojo de ruimte geeft om zelf uit te zoeken hoe de wereld in elkaar zit. En regisseur Taika Waititi die zelf de rol van fantasievriendje Hitler speelt, is om je te bescheuren als je eenmaal de schaamte voorbij bent. Net als Jojo’s echte vriendje Yorki die net zo onhandig als onverwoestbaar is.

Maf dansje

Alleen als de realiteit echt toeslaat en voor ongelooflijk groot verdriet zorgt, wringt de humor en blijkt natuurlijk niet alles weggelachen te kunnen worden. Hoewel een maf dansje altijd een klein beetje helpt. 

JOJO RABBIT | Officiële Trailer (NL) | 20th Century Fox NL

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens deze recensies.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden