Film

La Famille Bélier

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

La Famille Bélier

4
Regie:
Eric Lartigau
Met:
Louane Emera, Karin Viard, François Damiens

La Famille Bélier vertelt het verhaal van Paula (16), de enige horende in een verder doof  gezin. Op de boerderij van haar ouders is zij, zonder dat ze daar zelf ooit om gevraagd heeft, een tolk tussen de doven- en de horende wereld. Maar dan wordt ze per ongeluk ‘ontdekt’ door haar muziekleraar. Ze blijkt een prachtige zangstem te hebben.

Paula zingt zelfs zó goed dat haar leraar haar aanspoort om deel te nemen een aan nationale wedstrijd die haar een studiebeurs voor jong zangtalent kan opleveren. Haar tweestrijd rond die wedstrijd is het belangrijkste thema van de film. Aan de ene kant wil Paula niets liever dan naar Parijs verhuizen om daar te gaan studeren. Maar het voelt ook alsof ze haar familie vreselijk in de steek laat. Aan Paula de lastige taak om letterlijk en figuurlijk haar eigen stem te vinden.

In Frankrijk is een flinke discussie losgebarsten over La Famille Bélier. De Franse dovengemeenschap vindt het belachelijk dat in een film over een dove familie geen enkele dove acteur meedoet. De regisseur verdedigde zich door te vertellen dat de acteurs vooraf een cursus gebarentaal hebben gevolgd. Dat is niet te zien, vindt Emmanuelle Laborit, een dove Franse actrice.  ‘De acteurs maken gebaren als varkens’, zo verklaarde ze in de Franse pers. Maar wie geen gebarentaal kent, zal dat ook niet opvallen. Voor de meeste kijkers is  La Famille Bélier vooral een ontroerende feelgood-film met een prachtige debuutrol van Louane Emera als Paula. 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten