Film

P'tit Quinquin

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

P'tit Quinquin

4
Regie:
Bruno Dumont
Met:
Alane Delhaye, Lucy Caron, Bernard Pruvost

In een sloom plattelandsdorp aan Noord-Franse kust wordt in een bunker het lijk van een vermiste vrouw gevonden. Niet zomaar op de grond, maar in stukjes in het lichaam van een dode koe. Deze macabere ontdekking in de film P’tit Quinquin is nog maar het begin van een reeks absurde misdaden.

De merkwaardige politiecommissaris Van der Weyden leidt het politieonderzoek naar de bizarre delicten. En vanaf het begin heb je er weinig vertrouwen in dat hij de moord gaat oplossen. Zeker als de plaatselijke jeugd, onder leiding van boerenzoon P’tit Quinquin en zijn liefje Eve, het de rechercheur ook nog eens knap lastig maken.

Amateurs
P’tit Quinquin is een thriller, een politiefilm en een comedy in één. Maar dan wel een heel absurde. Alleen de acteurs zijn in deze films anders dan anders: het zijn geen professionals. Ze komen uit de streek zelf en zijn gecast op levensechtheid. In deze film dus geen bloedmooie boerinnen en gladde politierechercheurs. Elk personage heeft wel wat: een gehoorapparaat, een hazenlip of een mank been. Het ergst is commissaris Van der Weyden zelf. Hij trekt met zijn been en heeft een zenuwtrek bij zijn ogen. Zijn sidekick Carpentier is, met zijn gebit dat slechts uit twee tanden bestaat, misschien nog het normaalst.

Toch is het experiment van een film zonder echte acteurs bijzonder geslaagd. De acteerprestaties zijn voortreffelijk en levensecht, vooral de kinderen spelen opvallend naturel.

Verwarring
Het verloop van het verhaal is bijna te absurd om na te vertellen. Van allerlei losse verhaallijnen verwacht je dat die enig moment samenkomen en enige logica brengen, maar eigenlijk wordt de verwarring in de loop van de film alleen maar groter. En die verwarring is tegelijk ook de grote kracht.

De film laat je achter met meer vragen dan antwoorden en zorgt ervoor dat je er nog dagen over blijft nadenken. Een soort Wie is de Mol? in speelfilmvorm. Om deze film te gaan zien, moet je wel flink wat zitvlees hebben. Eigenlijk is P’tit Quinquin, gemaakt als vierdelige televisieserie. Nu zijn die vier delen als bioscoopfilm aan elkaar geplakt. Die duurt daardoor dik drie uur en dat is zelfs voor doorgewinterde filmfans best een lange zit.

P'tit Quinquin - Une série de Bruno Dumont

Meer filmrecensies lezen? Klik hier voor het complete archief.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten