Battle of the sexes
Film

Recensie: Battle of the Sexes

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jacqueline
Ancona

Battle of the Sexes

3.5
Battle of the sexes
Regie:
Jonathan Dayton en Valerie Faris
Met:
Emma Stone, Steve Carell, Andrea Riseborough en Elisabeth Shue

Battle of the Sexes speelt zich af in de jaren zeventig maar het thema van de film is nog steeds actueel. Zoals voetbalsters Vivianne Miedema en Lieke Martens nu pleiten voor gelijke premies voor mannen en vrouwen zo deed de Amerikaanse Billie Jean King (inmiddels 74) dat in de tenniswereld.

‘Vrouwen horen in de keuken en de slaapkamer, niet op het tennisveld. Nou ja, hoogstens om ballen op te rapen.’ Oud-tenniskampioen Bobby Riggs zegt het zonder blikken of blozen aan het begin van de film. Ook tv-commentatoren en toernooiorganisatoren nemen het vrouwentennis niet serieus in de jaren zeventig. 

Sigarettensponsor

Nummer 1 van de wereld Billie Jean King is het zat als ze hoort dat bij een komend toernooi de vrouwelijke winnaar acht keer minder krijgt dan de winnaar bij de mannen. Samen met haar manager Gladys en acht andere tennisspeelsters richt ze haar eigen professionele vrouwentennisbond op: de WTA die nu nog steeds alle tenniswedstrijden voor vrouwen organiseert. Een brutale en moedige zet. Alleen is er nu nul prijzengeld... Dat probleem wordt snel opgelost als het sigarettenmerk Virginia Slims zich als sponsor meldt (ook heel normaal vijftig jaar geleden). De tribunes zitten vol en de speelsters kunnen zichzelf twee modeontwerpers permitteren die rekken vol tennisjurkjes in elkaar naaien. Er reist zelfs een kapster mee. Als de getrouwde King verliefd op haar wordt, belandt ze in battle nummer twee. Want ook gelijkheid voor homo’s is in die tijd nog ver weg.

Battle of the sexes

Koekenpan-racket

Riggs is intussen na zijn zoveelste dubieuze weddenschap door zijn vrouw het huis uitgegooid. Hij heeft geld nodig en daagt Billie Jean King uit voor een tenniswedstrijd met als inzet honderdduizend dollar. Billie ziet het als een kans om in één klap alle vooroordelen van zich af te slaan en het respect te krijgen dat ze verdient en neemt de uitdaging aan. Ze bereidt zich tot in de puntjes voor terwijl de 25 jaar oudere Riggs vertrouwt op vage vitaminepillen, oefenpotjes speelt met een koekenpan als racket en zich drukker maakt om zijn gesponsorde outfit dan om zijn conditie.

Maffe fratsen

De hele film bouwt op naar de clash tussen Billie en Bobby maar hoe dat afloopt is bekend of kun je googelen. Interessanter is wat er buiten de baan gebeurt in het leven van de twee hoofdpersonen. Dan is het verhaal op z’n sterkst. Kings historische strijd om gelijkheid wordt met net zoveel lef vertolkt door Emma Stone. Speciaal voor haar rol kwam ze bijna zeven kilo in spiermassa aan en stond ze uren op de tennisbaan. Niet om echt te leren tennissen, maar wel om het echt te laten lijken! De maffe en goed getimede fratsen van Steve Carell als Bobby Riggs laten je lachen, maar Stones ballen stelen de show.

+ gelijkheid is nog steeds een actueel thema
- het einde is niet verrassend

 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens andere recensies.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten