Recensie: Black Panther
Film

Recensie Black Panther: Marvelfilm die je grijpt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Black Panther

4.5
Recensie Black Panther
Regie:
Ryan Coogler
Met:
Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o

Wat Wonder Woman was voor DC Comics is Black Panther voor Marvel: een geslaagde superheldenfilm waarin zowel traditie als vooruitgang wordt omarmd. Het zijn de perfect uitgedachte personages die het verhaal naar een hoger niveau tillen. 

In Captain America: Civil War liet T’Challa (Black Panther voor collega’s) zijn gezicht al even zien. Niet onder de meest vrolijke omstandigheden: hij moest afscheid nemen van zijn vader, de koning van Wakanda: voor de buitenwereld een arm Afrikaans derdewereldland, in het geheim een technologisch hoogstaande staat. In Black Panther keert T’Challa terug naar huis, om daar de troon te bestijgen. Dat gaat alleen niet zonder slag of stoot. Niet alleen moet hij de stammen in zijn eigen land tevreden stellen, ook duikt er plots een geduchte concurrent op die zo zijn eigen plannen heeft voor Wakanda.

Niet zwart-wit

Die uitdager is Erik Killmonger, de bad guy in Black Panther, al blijkt dat al snel niet zo zwart-wit. Waar de gemiddelde schurk geweten- en harteloos blijft, maakt acteur Michael B. Jordan van zijn karakter een mens van vlees en bloed. Het is een prestatie die ook geldt voor de rest van de cast. Chadwick Boseman onderscheidt zich als superheld doordat hij geen verandering nastreeft, maar juist wil dat alles bij het oude blijft. De ongekende kracht die hij als Black Panther uitstraalt is even bewonderenswaardig als de zachtheid waarmee hij zijn rol vertolkt. Toch zijn het de vrouwen die de show stelen. Vooral Letitia Wright is als de slimme Shuri, het kleinere zusje van Black Panther, aanstekelijk grappig en uiterst gevaarlijk tegelijk.

Marvel Studios' Black Panther - Official Trailer

‘Hé, kolonisator!’

Op voorhand werd de cast van Black Panther al geprezen, omdat vrijwel alle personages vervuld worden door donkere acteurs. Het blijkt niet alleen een mijlpaal te zijn voor Hollywood, het maakt het ook een superheldenfilm die voor een ongekende sfeer zorgt. Het is een ode aan de Afrikaanse cultuur, identiteit, tradities en muziek, waarbij ook politieke thema’s als gelijke kansen en de plichten om te delen er op subtiele wijze doorheen sijpelen. Minder subtiel is de wijze waarop de witte CIA-agent Ross in Wakanda wordt begroet. ‘Hé, kolonisator’, roept Shuri triomfantelijk (misschien wel de beste grap in de hele film).

Actie

Met Black Panther heeft regisseur Ryan Coogler een compact en rond verhaal afgeleverd, waarbij elk personage op eigen wijze bijdraagt aan de kracht van de film. Voor echte Marvelfans is er genoeg om naar uit te kijken. Een schietpartij in een casino, achtervolgingen in auto’s, vuurgevechten in de lucht: in Wakanda is actie aan de orde van de dag. Dat Shuri als een soort Q uit James Bond haar broer van de fraaiste technische gadgets voorziet, is zo schaamteloos onorigineel dat het weer komisch is. Black Panther is een klassieke actiefilm waarmee Marvel een goede stap in de richting van meer diversiteit zet.

Recensie Black Panther

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten