The Florida Project
Film

Recensie The Florida Project: kleine kids met grote bekken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

The Florida Project

4
The Florida Project
Regie:
Sean Baker
Met:
Brooklynn Prince, Bria Vinaite, Willem Dafoe

Het zonnige weer, de vrolijke soundtrack, de gekleurde huizen. Door de ogen van de brutale Moonee en haar vrienden lijkt het leven zo zorgeloos. De werkelijkheid is totaal anders, blijkt al snel in The Florida Project. De kleine hoofdrolspelers, met een grote bek maar klein hartje, stelen de show.

Ze woont praktisch naast Disneyland. Maar de zesjarige Moonee heeft het pretpark nooit bezocht. Haar moeder Halley, die op haar zestiende zwanger van haar werd, heeft een chronisch gebrek aan geld. En motivatie. De twee verblijven daarom in Magic Castle, een motel waarvan de naam stukken beter klinkt dan het werkelijk is. Elke maand maakt Halley ruzie met manager Bobby, die er een dagtaak aan heeft zijn weinig beleefde ‘gasten’ in bedwang te houden.

Scheldkanon

De situatie is erbarmelijk maar daar heeft Moonee in eerste instantie weinig last van. Het is immers zomervakantie en ze kan - en moet - de hele dag buitenspelen met haar vrienden Scooty en Jancey. Dat buitenspelen houdt vooral in: de buurt terroriseren. Door auto’s onder te spugen, middelvingers op te steken naar toeristen en om ijsjes te bedelen, héél veel ijsjes. Moonee ontpopt zich tot een scheldkanon waar menig moeder zich voor zou schamen. Halley niet. En precies daarom gaat het mis.

Lange zomerdag

Naarmate de zomervakantie voortschrijdt wordt steeds duidelijker hoe droevig de situatie eigenlijk is. Het pretpark waar Moonee en haar vrienden in denken te leven is minder rooskleurig dan gedacht. Ondanks het zwaarmoedige thema voelt The Florida Project nooit zo aan. De karakters zitten, hoe arm ook, vol humor: ze vormen met elkaar een eigen wereld. De film doet aan als een lange zomerdag waarin amper iets gebeurt (letterlijk: het plot is minimaal) maar waar je toch van kunt genieten.

Indrukwekkend grote bek

Dat genieten is vooral te danken aan de sublieme cast. Willem Dafoe, bekend van zijn rollen als botte lomperik, steelt je hart als zachtmoedige manager. Bria Vinaite speelt een tienermoeder from hell, met het hart op de juiste plek maar met de rest volledig in de war. Al is de echte superster Brooklynn Prince, die Moonee speelt. Ze is pas zeven jaar maar acteert alsof ze dat al jaren doet. Een klein meisje dat een indrukwekkend grote bek kan opzetten, alles en iedereen voor ‘bitch’ uitscheldt, de ergste dingen uithaalt en tóch sympathiek blijft: dat ze niet genomineerd is voor een Oscar is merkwaardig te noemen. Het is een lange zomervakantie, maar wel eentje die je niet wilt missen.

The Florida Project | Official Trailer HD | A24

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens andere recensies.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten