Recensie: Gek van Oranje
Film

Recensie Gek van Oranje: gebrek aan samenspel

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Gek van Oranje

1.5
Recensie: Gek van Oranje
Regie:
Pim van Hoeve
Met:
Nasrdin Dchar, Hannah Hoekstra, Martijn Fischer

Een historische film. Zo kun je Gek van Oranje het beste omschrijven. Want wie kan zich nu nog voorstellen dat Oranje acht jaar geleden in de finale van het WK voetbal stond? Hoe knap die prestatie toen ook was, de film lijkt meer op de positie van Oranje nu: van samenspel is weinig sprake.

Het is de zomer van 2010 als Oranje op het WK in Zuid-Afrika furore maakt. Zodra de bal rolt, zit heel Nederland voor de tv. Op een paar haters na. Romanschrijver Adam is er eentje van: hij leest liever een goed boek. Ook de jonge Merel weet niet hoe snel ze weg moet zijn als haar vriend Duco samen met zijn homies op de bank neerstrijkt.

De twee Oranje-haters ontmoeten elkaar in de wasserette en besluiten daar voortaan elke wedstrijd af te spreken. Terwijl de rest van Nederland besmet raakt met Oranjekoorts worden de twee bevangen door de liefde. Ronddwalen in een verlaten dierentuin of skeeleren op de snelweg: stiekem heeft dat meer dan een potje voetbal.

Jan Versteegh in z’n zwembroekje

Het zou een prima verhaallijn zijn, maar nee: Gek van Oranje heeft, als zomerse mozaïekvertelling, nog véél meer personages. Voetbalfans Michael en Janice bijvoorbeeld, die tijdens het WK in het oranje trouwen. Student Leon, die zijn suïcidale huisgenoot Eva van het dak moet redden. Tv-reporter Jennifer, die stapelverliefd is op een vluchteling die op de markt Nederlandse liedjes zingt. En Henk, wiens hondje net als octopus Paul de uitslagen van de wedstrijden goed kan voorspellen. En o ja: Jan Versteegh maakt zijn filmdebuut als voetbalhunk in een strak zwembroekje.

GEK VAN ORANJE - Officiële NL trailer

Buitenspel

Waar bij de meeste mozaïekfilms op een fijne manier verhaallijntjes met elkaar worden verbonden, is bij Gek van Oranje van teamwork weinig sprake. Daarnaast worden de verhaallijnen zo weinig uitgediept dat ze je tegen gaan staan. Want waarom wil Eva zo graag tijdens het WK van het dak springen? En wat is het verhaal achter de zingende vluchteling? Door de fanatieke sfeer worden de personages er ook niet sympathieker op. Vooral de obsessieve Michael en Janice, bij wie de liefde ver te zoeken is, zetten zich als karakters buitenspel. Ondanks een verrassend en origineel einde vergroot Gek van Oranje het Oranje-trauma alleen maar meer. Laat Adam en Merel voortaan gewoon negentig minuten over een lege Dam paraderen.

Recensie: Gek van Oranje

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten