Filmrecensie Just Mercy met Michael B. Jordan en Jamie Foxx
Film

Recensie Just Mercy: film die je buikpijn bezorgt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jacqueline
Ancona

Just Mercy

4
Filmrecensie Just Mercy met Michael B. Jordan en Jamie Foxx
Regie
Destin Daniel Cretton
Met
Michael B. Jordan, Jamie Foxx, Brie Larson, O’Shea Jackson Jr.
Kijkwijzer
12+

De doodstraf krijgen alleen omdat je zwart bent. Het overkomt de Amerikaanse Walter McMillian aan het eind van de vorige eeuw in het op waarheid gebaseerde Just Mercy. Een film over racisme en diepgewortelde haat, en het toch hoop houden op rechtvaardigheid.

Als Bryan Stevenson (Michael B. Jordan) klaar is met zijn rechtenstudie aan Harvard, weet hij precies wat-ie wil doen: terdoodveroordeelden bijstaan die zelf geen geld hebben om een advocaat te betalen. Hij verhuist naar Alabama om zijn eigen organisatie te starten.

Maar zijn grote idealen en dromen botsen al snel met de realiteit in de zuidelijke staat waar ze helemaal niet zitten te wachten op een zwarte man in een duur pak met grote woorden die veroordeelde moordenaars probeert vrij te krijgen. En dus blijkt de bedrijfsruimte ineens niet meer beschikbaar, wordt zijn collega Eva (Brie Larson) bedreigd met een bom onder haar huis en wordt hij door de bewaker van de gevangenis gedwongen om zich volledig uit te kleden voordat hij zijn cliënten mag zien.

Gerechtigheid

Bryan slikt het allemaal, kokend en wel, gedreven door zijn ambitie om te zorgen voor gerechtigheid. Want aan die gerechtigheid schort het nogal, ontdekt hij meteen tijdens het eerste bezoek aan death row. Hoewel Bryans organisatie er in dertig jaar voor heeft gezorgd dat ruim 140 terdoodveroordeelden werden vrijgesproken of een minder zware straf kregen, richt Just Mercy zich vooral op de zaak van Walter McMillian, gespeeld door Jamie Foxx, die veroordeeld is voor de moord op een achttienjarig meisje.

Blunder van jewelste

Maar Walter kan deze moord nooit gepleegd hebben, omdat hij vis stond te bakken om geld in te zamelen voor de kerk. Iets wat tientallen andere visbakkers kunnen bevestigen. Zwarte getuigen die nooit gehoord zijn, omdat de politie volledig afging op een belastende verklaring van één witte man die zelf wel een heel goede reden had om te liegen. Appeltje eitje denk je dan, een blunder van jewelste die nu kan worden rechtgezet. Maar een zwarte man gelijk geven die witte mannen beschuldigt van een fout? Dat zijn heel wat bruggen te ver. Als je niet weet dat het echt zo gegaan is, zou je het gewoon niet geloven.

Hoop

Bryan Stevenson noemt het verliezen van hoop het grootste gevaar voor rechtvaardigheid. En wanhoop is precies wat hij bij Walter ziet als hij hem voor het eerst ontmoet. Begrijpelijk als de waarheid aan je kant hebben niet genoeg is, omdat je al schuldig bent door de kleur van je huid. Alleen door de inzet van Bryan, het geloof in zijn onschuld voelt Walter zich weer mens. Maar is een goede afloop wel mogelijk als je jaren in een cel hebt gezeten waar je elk moment te horen kunt krijgen op welke dag jouw leven stopt? Is het dan een happy end als je weer terugkeert in een maatschappij die jou ten onrechte veroordeeld heeft?

Loodzwaar

Dat alles maakt van Just Mercy een loodzware, bijna misselijk makende film die je stevig in je buik stompt, net als bijvoorbeeld When they see us, de Netflix-serie over vijf ten onrechte veroordeelde jongens. Ook moet je een beetje bestand zijn tegen het trage tempo dat rechtbankdrama’s nou eenmaal hebben. Jamie Foxx is geweldig en ook al zijn de advocatenpraatjes van Michael B. Jordan soms erg gepolijst en wordt hij als held wel heel engelachtig neergezet, samen overtuigen ze met deze geschiedenis die verteld moet worden. Buikpijn of niet.
 

Just Mercy | Officiële Trailer 1 NL | 2020 in de bioscoop


 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens deze recensies.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden