Recensie Mind My Mind: animatiefilm van Floor Adams over autisme
Film

Recensie Mind My Mind: animatiefilm over autisme

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jacqueline
Ancona

Mind My Mind

4.5
Recensie Mind My Mind: animatiefilm van Floor Adams over autisme
Regie
Floor Adams
Duur
30 minuten, plus de ultrakorte animatiefilm Enough
Kijkwijzer
12+

Voor een animatiefilm van een halfuur naar de bioscoop? Doen! Mind My Mind laat je zien wat er in het hoofd van Chris gebeurt. Door zijn autisme is de wereld verwarrend en lastig te begrijpen. En dat-ie verliefd wordt, maakt alles bepaald niet makkelijker. Maar wel mooier.

Als Chris thuis aan zijn modelvliegtuigjes werkt, is alles rustig in zijn hoofd. Terwijl hij Duitse bommenwerpers in elkaar lijmt en beschildert, ligt het mannetje in zijn hoofd te chillen op de bank. Maar als Chris door zijn broer wordt overgehaald om naar een feestje te gaan, is het over met het relaxte geluier.

Prikkeloverload

Het mannetje in zijn brein moet keihard aan het werk! Ergens uit het archief moet hij het party-script opduiken, afstoffen en doorbrieven naar Chris: douchen, deo spuiten, shirt aantrekken zonder modelvliegtuigje erop, hallo zeggen als je binnenkomt en heel belangrijk: vooral niet praten over je vliegtuigfascinatie! Op het feest wordt Chris overladen met gezichtsuitdrukkingen, geluid, licht, kledingprintjes, vragen… Alles komt getekend op een blaadje terecht bij het alter ego in zijn bovenkamer. Maar hoe die ook zijn best doet om de bergen binnenkomende info af te handelen en op de juiste plek op te bergen; het komt te snel, het is te veel. Error, errror, prikkeloverload! Chris moet weg, terug naar zijn veilige vliegtuighaven.

Van zoenen naar seks

Thuis kan hij pas alles verwerken wat er op het feestje is gebeurd en realiseert Chris zich dat Gwen hem heeft uitgenodigd om haar op te komen zoeken in de dierentuin waar ze werkt met kameleons. Het meisje dat hij al leuk vond. Maar het script hoe te flirten is niet alleen nóg stoffiger dan het party-script, er staat bijna niets in! Hoe kom je tot een kus, laat staan seks? Natuurlijk gaat dat niet in één keer goed, maar je wenst dat iedere Chris de kans krijgt om dat met zijn eigen Gwen uit te vogelen.

Recensie Mind My Mind: animatiefilm van Floor Adams over autisme

Herkenbaar

De Nederlandse regisseur Floor Adams werkte in totaal tien jaar aan de film en kweekt met veel humor, positiviteit en warmte begrip voor mensen met autisme en hun constante strijd om grip te krijgen op de wereld. Dat doet ze door heel praktisch en toegankelijk te visualiseren wat er aan de binnenkant gebeurt en hoe dat kan leiden tot uitbarstingen aan de buitenkant. Zonder clichés of makkelijke prototypes. En dat maakt het met prijzen overladen Mind My Mind zo mooi. Ook al is Chris getekend (met de hand, net zoals de hele film), hij is echt en ook maar gewoon een mens. Iedereen zal wel iets van zichzelf in hem herkennen. Of je je nou wel of niet ergens in het autistisch spectrum bevindt. Een perfect uitgangspunt om elkaar beter te begrijpen.

Kijk hier waar Mind My Mind draait en hier naar het fragment in DWDD waarin drie jongeren die zelf autisme hebben vertellen wat zij van de film vinden.

MIND MY MIND - Officiële NL trailer

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens deze recensies.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren