Film

Romantiek rond een schoonmaak-mop

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Joy

4
Regie
David O. Russell
Met
Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Bradley Cooper, Isabella Rossellini

Een gestoorde familie, een hardwerkende huisvrouw en een handige nieuwe dweil. Joy vertelt het onstuimige verhaal van een creatief meisje dat uitgroeit tot een slovende, vermoeide moeder. Een simpele maar briljante uitvinding moet haar leven weer een beetje glans geven. 

Joy (Jennifer Lawrence) zit gevangen in een leven waar ze soms het liefst gillend uit weg zou willen rennen. Ze woont in één huis met haar gescheiden moeder, haar drie kinderen en haar oma. In de kelder wonen nog haar ex-man en haar heetgebakerde vader samen.

Knutselen
Joy is zo druk met het draaiend houden van dat merkwaardige gezin dat ze zichzelf en beetje vergeet. Vroeger knutselde ze de prachtigste dingen in elkaar. Maar haar creativiteit is ze ergens in haar drukke leven kwijtgeraakt.

Tot ze op een dag haar handen tot bloedens toe openhaalt bij het dweilen van de vloer nadat er een glas kapot is gevallen. Ze krijgt een idee en ontwerpt een dweilmop die je niet met je handen hoeft uit te wringen en die bovendien ook in de wasmachine kan.

Het blijkt alleen nog een hele kunst om het ding aan de man te brengen. Als dat eindelijk lukt, zijn daarmee nog lang niet alle obstakels van de baan, zo blijkt.

Geslaagde mix
David O. Russell heeft van dit ogenschijnlijk saaie en slaapverwekkend verhaal (dat overigens waargebeurd is) een vermakelijk drama weten te maken. De regisseur toonde zich al eerder een meester op dat gebied.

Joy | Officiële trailer 2 | Ondertiteld | 7 januari 2016 in de bioscoop

Zijn Silver Linings Playbook, met deels dezelfde acteurs, was een al net zo geslaagde mix tussen komedie en drama. Juist door de bizarre ruzies tussen de lichtgestoorde hoofdpersonen.

Triest en ergerlijk
Ook Joy zit voor een groot deel zo in elkaar. De familieleden zijn triest en ergerlijk maar werken beslist ook op je lachspieren. Van Joy zelf ga je al snel vreselijk houden. Je gunt haar het succes enorm en als het dan weer eens tegen zit, doet dat bijna pijn.

Jennifer Lawrence laat met deze rol opnieuw zien hoe waanzinnig goed ze is. Iemand die je oprecht kan laten meeleven met het ontwerp van een super-dweil… dat belooft wat voor de toekomst.

Bradley Cooper
Geen hoofdrollen, maar wel prachtige bijrollen zijn weggelegd voor Bradley Cooper en Isabella Rosselinni als Trudy. Deze steenrijke weduwe met gestoorde trekjes is de nieuwste date van Joys vader. Joy heeft haar geld nodig om het prototype van haar mop te maken.

Bradley Cooper speelt Neil Walker: de grote man achter een Tellsell-achtig televisiekanaal waar Joy uiteindelijk haar mop mag verkopen. Vanaf het moment dat Joy en hij elkaar ontmoeten, hangt er romantiek in de lucht.

Vonken verdwijnen
Maar nee, de vonken waarvan je verwacht dat ze over zullen springen doven razendsnel en Neil verdwijnt halverwege de film zelfs helemaal uit beeld, om pas in de laatste scènes weer terug te keren. Toch zijn het juist dat soort onverwachte wendingen die deze film ijzersterk maken.

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden