Film

Smoezelig vrouwtje in een busje

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

The Lady in the Van

4
Regie:
Nicholas Hytner
Met:
Maggie Smith, Dominic Cooper en Jim Broadbent

Miss Shepherd is oud, rimpelig en behoorlijk smoezelig. Zeg maar gerust: vies. Haar misselijkmakende geur - volgens de vertelstem een mix tussen urine, vochtige kranten, uien en talkpoeder - komt bijna vanaf het scherm de bioscoop in walmen.

Om onduidelijke redenen woont ze in een knalgele bestelbus die ze steeds op een andere plek in Londen parkeert.

Op een dag zet ze ‘m op de oprit van schrijver Alan Bennett (Alex Jennings). Voor tijdelijk is de bedoeling, maar dat pakt anders uit. Niet in de laatste plaats omdat Bennett niet zo goed is in nee-zeggen. Miss Shepherd en haar bus blijven dik vijftien jaar staan.

Ondankbaar
Het verhaal van The Lady in the Van is waargebeurd. Alan Bennet bestaat echt en net als in de film schreef hij een toneelstuk en een boek over de zwerver op zijn oprit. Het verhaal klinkt misschien niet enorm spannend. Maar door het overtuigende spel van Maggie Smith (professor Anderling in de Harry Potter-films) groei je in de loop van de film helemaal mee in haar leven.

Hoewel ze alleen maar meer aftakelt, ga je haar toch bijna sympathiek vinden. Bijna. Want steeds als je net overstag dreigt te gaan, doet ze toch weer iets onaardigs of ondankbaars en komt je afkeer tegen dat vieze eigenwijze vrouwtje weer in volle hevigheid terug.

Toevalligheden
Hoe dan ook een film die je meesleept en die je doet nadenken over stomme toevalligheden die ervoor zorgen dat sommige mensen succesvol worden en anderen juist niet. Na het zien van The Lady in the Van kijk je toch net even anders naar de verkoper van de daklozenkrant of een andere zwerver op straat. 

The Lady in the Van Official UK Trailer #1 (2015) - Maggie Smith, James Corden Movie HD

Meer filmrecensies lezen? Klikkerdeklik.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten