Film

Uitzichtloosheid in een Frans stadje

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Uitzichtloosheid in een Frans stadje

3
Regie
Philippe Claudel
Met
Alexi Mathieu, Pierre Deladonchamps, Angelica Sarre

Jimmy is dertien jaar en woont in een troosteloze industriestadje in Frankrijk. Echt lekker loopt het bij hem thuis niet. Zijn moeder Pris is net uit de gevangenis en nogal wispelturig in haar gedrag. Haar criminele en driftige vriend Duke is ook niet de ideale stiefvader. Jimmy zorgt dus gedwongen zelf voor zijn schattige jongere broertje Kevin.

Jimmy zorgt dat er eten in huis is en dat ze allebei op tijd op school zijn. Intussen gaat het thuis van kwaad tot erger. Als Jimmy door Duke ook wordt ingezet om ’s nachts drugs te kopen en op de uitkijk te staan bij een inbraak, gaat het steeds slechter op school. En als zijn moeder dan ook nog eens hém de schuld geeft van alles, weet de jongen helemaal niet meer waar hij het zoeken moet.

In Une Enfance is het dus geen vrolijke bedoening. Alles straalt een enorme treurigheid en uitzichtloosheid uit. Het stadje, het huis, het getekende gezicht van de moeder: je zou van minder een sombere bui krijgen. Jimmy ziet zelf ook geen uitweg uit de situatie. Als zijn leraar naar de toekomstdromen van alle leerlingen vraagt, komt Jimmy dan ook niet verder dan: ‘Ik heb geen dromen, ik droom nooit.’ Heel veel verhaal zit er niet in deze film. Het is meer een sfeertekening van twee broers die het niet zo getroffen hebben met het gezin waarin ze opgroeien. Opvallend is wel de mooie manier waarop de twee hoofdrolspelers hun rol invullen. Zeker de jongste speelt echt supergoed. Je zou hem het liefst uit al die ellende trekken en mee naar huis nemen. 

UNE ENFANCE (trailer) - 15 oktober in de bioscoop

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden