filmrecensie Only the Brave
Film

Vuur met vuur bestrijden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jacqueline
Ancona

Only The Brave

3.5
filmrecensie Only the Brave
Regie:
Joseph Kosinski
Met:
Josh Brolin, Miles Teller, Jeff Bridges, Jennifer Connelly

Een brand moet geblust. Maar bij een natuurbrand ligt dat anders. Die moet je juist beheersen. En dus kappen, snoeien, schoffelen en graven de fire fighters in Only the Brave vooral. En veroorzaken ze zelfs tegenbranden om het grote vuur te verslaan. En ja, daar moet je dapper voor zijn.

Wie wil werken bij de brandweer van de Amerikaanse stad Prescott beklimt tijdens de eerste training een hoge berg met prachtig uitzicht op de groene bossen. Om er nog één keer van te genieten. Want wie brandweerman is, ziet het natuurschoon niet meer. Dan zijn bomen alleen maar brandstof die het vuur voeden. Bomen die omgezaagd en omgehakt moeten worden om zo brandgangen te maken: stroken land zonder begroeiing om de brand te stoppen.

Waargebeurd

Only the Brave vertelt het waargebeurde verhaal van de leden van de Granite Mountain Hotshots, een groep van twintig brandweermannen onder leiding van brandmeester Eric Marsh (gespeeld door Josh Brolin, ook te zien als Thanos in Avengers: Infinity War). De film richt zich naast Marsh vooral op rookie Brendan ‘Donut’ McDonough (Miles Teller bekend van de Divergent-serie). Brendan is nog maar net afgekickt als hij een kans krijgt om zich in het team te vechten. Zijn ex is bevallen van zijn baby en Brendan wil laten zien dat hij die verantwoording aankan. Hij krijgt nogal wat ontgroeningsachtige praktijken te verduren, maar is al snel een onmisbaar onderdeel van de hechte groep brandweermannen.

filmrecensie Only the Brave

Hitte en zweet

De hele film zit je met je neus op het vuur. Je voelt de hitte bijna en ruikt zowat het zweet van de keihard werkende crew. En als een blusvliegtuig (ja, af en toe wordt er ook nog een beetje geblust met opgepompt water uit zwembaden) per ongeluk zijn luik opent boven de Granite Mountain Hotshots merk je met voor kracht dat water naar beneden stort. Tussen al het natuurgeweld door leer je ook de mannen en hun gezinnen kennen. Door alle stoere mannenpraat, platte grappen en bezwete borstkassen krijg je wel een overdosis testosteron voor je kiezen. Maar dit is een Amerikaanse heldenfilm, dus natuurlijk hebben ze allemaal kleine hartjes. Het grappigste moment is wel als Brendan voor het eerst een nachtje op zijn dochtertje mag passen. Zijn brandweermaatje Mack pakt het hele huis in met bubbelplastic (preventie voor alles), maar dat blijkt geen garantie voor een huilvrije nacht.

filmrecensie Only the Brave

Verwoestend

Het is bizar hoe zoiets verschrikkelijks en verwoestends als vuur (en wie het verhaal van de Granite Mountain Hotshots kent, weet precies hoe verwoestend) tegelijkertijd zo mooi kan zijn. Vrouwen komen er alleen nogal bekaaid van af in deze film. Branden zijn bitches, vrouwen moeten ‘hun man delen met het vuur’ en duiken alleen op bij picknicks of staan zwaaiend bij de voordeur. Laat staan dat ze zelf het vuur verslaan. Alleen de vrouw van Marsh is in het begin een verfrissende uitzondering. Een klein smetje op een verder indrukwekkende vuurfilm die van heel dichtbij laat zien hoe genadeloos een brand is.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens andere recensies.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden