SCHOPPEN BONTEHOND - DOX©KAMERICH & BUDWILOWITZ -EYES2_-8.jpg
Theater

Schoppen scoort

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Maartje
Dammers

Schoppen

4.5
+
herkenbare thema's die je echt raken
-
23 man op één veld is wel heel veel om in de gaten te houden

Handen dramatisch in de lucht bij een beslissing van de scheidsrechter, een schwalbe vol in het strafschopgebied. Bij voetbalwedstrijden wordt doorgaans genoeg theater gemaakt. Maar een échte theatervoorstelling op het voetbalveld, zag je niet eerder.

De voorstelling Schoppen trapt af bij de Utrechtse voetbalclub Zwaluwen 1911. In de kantine krijgt het publiek een sjaal omgehangen van de thuisclub of van tegenpartij Almere FC. Ook krijgt iedereen een koptelefoon op. Zodra je langs de lijn staat, klinkt daarin de stem van de scheidsrechter. Vol enthousiasme kondigt hij alle spelers aan. De wedstrijd kan beginnen.

Schoppie, schoppie

Maar een echte wedstrijd wordt er niet gespeeld. Er komt zelfs nauwelijks een bal aan te pas. Al voel je dezelfde spanning als de spelers in slow-motion al luchtvoetballend richting het doel bewegen. Schoppen gaat niet over de eindstand op het scorebord. Maar om alles wat er tussen de vier witte lijnen van het veld wordt geroepen. Zo schreeuwt een speler dat-ie heus geen homo is, als de verdediging ‘Dek je mannetje’ naar hem roept. Een spits wordt tot keeper gemaakt omdat hij een ‘vetklep’ is. En een speler aangesproken alsof hij geen Nederlands begrijpt (‘Schoppie, schoppie, bal uit’) alleen maar omdat hij een getinte huidskleur heeft.

Keihard raak

Tijdens de hele voorstelling wordt er voortdurend grofgebekte voetbaltaal over het veld uitgespuugd. En juist daarover willen de makers je laten nadenken: over wat er wordt geroepen en hoe anderen dat diep kan raken. Met dat als doel schiet Schoppen keihard raak.

Schoppen van Bonte Hond en Dox speelt nog bij clubs in Almere, Rotterdam en Amsterdam. 

 

Vond je dit interessant? Lees dan ook het interview met hoofdrolspeler Dionisio Matias.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren