Record-astronaut

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Astronaut Gennady Padalka is terug van zijn vijfde missie in de ruimte. De Rus heeft nu in totaal 878 dagen in het heelal doorgebracht. Een record!

Baf! Met een plof landt de Sojoez-ruimtecapsule in de woestijn van Kazachstan. Het zand wolkt omhoog en even lijkt er brand uit te breken. Maar geen paniek: de vlammen zijn een normaal verschijnsel. Ze komen van de remmotoren die precies op tijd aangaan. Die breken de snelheid waarmee de Sojoez naar beneden komt, zodat de drie astronauten die erin zitten een niet al te grote klap krijgen.

Touchdown! Soyuz TMA-16M trio lands in Kazakhstan

Vijf missies
Die drie, dat zijn Aidin Aimbetov uit Kazachstan, de Deen Andreas Mogensen en de Rus Gennady Padalka. De eerste twee mannen zijn maar tien dagen in het ruimtestation ISS geweest. Maar Padalka was al sinds maart in het ISS. Het is de vijfde ruimtemissie die hij in zijn leven als astronaut heeft gemaakt en in totaal heeft Padalka nu 878 dagen in de ruimte geleefd. Daarmee heeft hij het record van 803 ruimtedagen van zijn landgenoot Sergei Krikalev gebroken. Padalka is nu dus de nieuwe recordastronaut.

‘Ik voel me prima’, zei de record-Rus na de landing. Aan stoppen denkt de 57-jarige Padalka nog lang niet. Hij is vast van plan nog op een zesde missie te gaan zodat hij zijn record kan ophogen naar een mooi rond getal: duizend dagen in de ruimte. 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden