brugklas fases brugpieper brugger
Schoolblog

De 7 fasen van het brugpieperleven

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

'Worden die brugklassers nou elk jaar kleiner, of worden hun tassen elk jaar groter?' Ouderejaars doen niets liever dan grappen maken over de ukkies van de school. Terwijl ze nog niet zo lang geleden precies hetzelfde hebben doorgemaakt. Deze zeven brugpieperfasen herkent elke scholier:

1. In de zomervakantie: de OMG-OMG-OMG-IK-GA-NAAR-DE-MIDDELBARE-fase

Je hebt je basisschooljuf uitgezwaaid, probeert de musicalliedjes te vergeten en hebt je schoolspullen al gekocht. Plus supercoole outfit. Want jij, ja jij, bent bijna Middelbaar Scholier. Dus geen kind meer, maar Bijna Volwassen. Je voelt je de koning van de school. Nu al. 

2. Einde zomervakantie: de Grmbl-hoe-moet-je-die-verrekte-boeken-kaften-fase

Al voor de introductiedagen zijn begonnen, dient het eerste haatmoment van de middelbare school zich aan. Aan de eettafel worstel je met schoolboeken en rollen kaftpapier. Geen idee hoe dit moet. Stukken plakband en etiketten kleven aan je haar, neus en plafond. De eerste uren weiger je je moeder om hulp te vragen. Je bent immers Middelbaar Scholier. Totdat je huilend in haar armen valt en zij het van je overneemt. Oké, bíjna middelbaar scholier.

3. Introductiedag: de Help-wat-moet-ik-nu-weer-zeggen-fase

Op de introductiedag is van je grote achtstegroepermond niks meer over. Je trillende handen verstop je wannabe-nonchalant in je broekzak. Hoewel je klasgenoten heus aardig lijken, vallen de gesprekken nog regelmatig stil. Je schoolfoto op dag twee mislukt: je blokjesbeugel blikkert te veel in het flitslicht en je kijkt als een konijntje in de koplampen van een auto.

4. De eerste lesweken: de Kip-zonder-kop-fase

De eerste lesweken hol je als een kip zonder kop door de school. De gangen zijn te lang, de kantine is te ver, je tas te vol en je kluisje te hoog. Maar no way dat je de plattegrond uit je Kipling durft te pakken. Met het zweet op je voorhoofd storm je net op tijd het juiste lokaal binnen. Oh nee wacht. Toch verkeerd. 

5. November: de Dit-rapport-krijg-je-nooit-meer-fase

Stralend kom je in de herfst thuis met je eerste rapport. Een echte! Met moeilijke afkortingen en cijfers! Toch baal je dat je voor twee vakken geen achten, maar slechts zevens hebt gehaald. Je beseft nog niet dat dit de eerste en tevens laatste keer is dat er überhaupt achten op je cijferlijst staan.

6. Februari: de Hela-hola-hoi-hormonen-fase

Net als de krokusjes steken ook jouw hormonen in februari de kop op. Je hebt je eerste strafcorvee te pakken, laat steeds vaker je boeken per ongeluk expres in je kluisje liggen en vouwt vliegtuigjes van je voorjaarsrapport vol zessen. Enne, was jij dat nou die een tikkeltje onbeholpen voor het eerst stond te tongen in de fietsenstalling? 

7. Juni: de Eindelijk-echt-Koning-van-de-School-fase

Vol minachting kijk je de achtstegroepers na die op hun vrije woensdagmiddag alvast komen kennismaken op school. Als het zusje van je beste vriend op je afkomt, draai je je nurks om. Wat zijn die bijna-bruggers klein! En wat zijn hun tassen groot! Ze hebben vast geen idee hoe ze hun boeken moeten kaften! Jij daarentegen bent al bijna brugger-af. En daarmee is jouw diepste wens werkelijkheid geworden: je bent eindelijk écht de Koning van de School. En bijna volwassen. Althans, dat denk je...

Gifjes via GIPHY

Ga je bijna naar de brugklas? Onze pagina Sevendays.nl/brugklas staat bomvol slimme tips, interessant brugklasnieuws en grappige blogs die je klaarstomen voor de middelbare school. En misschien heb je ook wel iets aan onze speciale krant Brugklas voor Beginners

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten