Blog

De 7 typen leerlingen tijdens een toets

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Zit je midden in de toetsweek? Een zware tijd is dat. Niet alleen vanwege de enorme hoeveelheid stof die je moet ophoesten, ook vanwege al je klasgenoten. Want een toets maken met zo veel verschillende leerlingen, dat is een hele opgave. Welke van deze zeven typen 'toetsmakers' herken jij?

1. De stresser
‘Aw, ik heb echt slecht geleerd man!’ Met die angstkreet loopt de stresser vaak de klas binnen, om in de minuten voor de toets nog snel in de boeken te duiken. Het laatste moment is het beste moment om te leren, nietwaar? Hij of zij vraagt ook meestal om een extra blaadje, gewoon, voor de zekerheid. Uiteindelijk haalt een stresser áltijd een hoog cijfer.

2. De snelle schrijver
De toets is nog amper uitgedeeld of de snelle schrijver is al klaar. Na wat op papier te hebben gekrabbeld legt hij of zij de toets alweer op de hoek van hun tafel en zakt-ie alweer onderuit. Om de rest van de tijd lekker te zuchten en alle klasgenoten te zien zwoegen.

3. De spieker
De spieker zit natuurlijk achter in de klas, zo ver mogelijk bij de leraar vandaan. Dan kunnen de briefjes in de etui, de geheime codes die met pen op de arm zijn gekrabbeld, of de teksten op hun smartphone in alle rust bekeken worden. Betrapt? Dan vertelt de spieker ‘dat hij echt niet de enige was die afkeek, hoor!’

4. De vragensteller
‘Meneer? Mevrouw?!’ Een vragensteller heeft zijn hand vaker in de lucht dan op papier. Bij elke vraag rijst er wel weer een nieuwe vraag op. ‘Hier staat dat ik twee redenen moet geven… moet ik dan twee dingen opschrijven?’ Het liefst moet de toets door de leraar gespeld worden. Of moet de docent de goede antwoorden zachtjes in het oor van de vragensteller fluisteren. Dream on!

5. De luidruchtige
Het geeft natuurlijk niet dat je een beetje verkouden bent. Maar fanatiek je neus ophalen tijdens de oorverdovende stilte van een toetsmoment, dat blijft gênant. Of als de maag van die ene klasgenoot weer als een onweersbui begint te rommelen. Zorg dus dat je een tafeltje zoekt ver weg van de luidruchtige leerling.

  6. De plasser
Vóór de toets werd uitgedeeld, hoefde hij of zij nog niet. Maar als de toets eenmaal op tafel ligt, slaat het plots enorm op de blaas. Dan wordt het opeens een kwestie van leven en dood: halen we het einde van de toets zonder een plas vocht op de grond?

7. De superslome
De hele klas is allang klaar, de tijd zit er bijna op, maar één leerling is nog druk aan het pennen. Met een verschikte blik kijkt hij of zij naar de klok: hebben julie nog maar zó kort? Met een beetje mazzel wordt er een dyslexiekaart tevoorschijn getoverd. Anders zorgen de onrustige klasgenoten er wel voor dat de toets wordt afgeraffeld.

Herkenbaar dit? Dan ken je de 7 typen leerlingen bij gym vast ook. 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten