jongens meisjes beter op school
Schoolnieuws

Battle of the sexes: wie zijn in welk schoolvak het best?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Anne Wielenga
Anne
Wielenga

Is Frans jouw lievelingsvak? Of word je juist wildenthousiast van wiskunde? Uitgever Qompas onderzocht welke vakken populair zijn én wie daar beter in zijn: de jongens of de meisjes? De zeven opvallendste conclusies op een rij.

1. Meisjes doen het iets beter op school dan jongens
Meisjes halen doorgaans iets hogere cijfers dan jongens. Jongens halen gemiddeld een 6.8 en meisjes een 7.0. Een groot verschil is dat niet. Wel zijn deze cijfers, bij zowel jongens als meisjes, de afgelopen jaren een paar tienden punt omlaag gegaan. Waar dit aan ligt, is niet duidelijk. 

2. Meisjes zijn betere bèta’s
Meisjes zijn beter in taal en jongens beter in wiskunde? Een fabel. Op bijna alle exacte vakken (scheikunde, wiskunde, techniek en biologie) scoren meisjes gemiddeld beter dan jongens. Alleen op natuurkunde niet, want...

3. Jongens zijn beter in natuurkunde en gym
Voor gym halen jongens gemiddeld een 7.6 en meisjes een 7.2. Bij natuurkunde is dit verschil véél kleiner: bij jongens staat er gemiddeld een 6.54 op hun rapport en bij meisjes een 6.52. Dit zou allebei worden afgerond naar een 6.5.

4. De bèta-vakken worden steeds populairder bij meisjes
Meisjes hebben steeds meer interesse in de exacte vakken. Qcompas denkt dat dit komt doordat er de afgelopen jaren veel campagnes zijn gehouden om deze exacte vakken en technische studies bij meisjes te promoten. Dat lijkt te werken: steeds meer meisjes kiezen het profiel N&G of N&T.

5. Engels populairste vak, levensbeschouwing en muziek het minst populair
Zowel jongens als meisjes vinden Engels het leukste schoolvak. Jongens verkiezen het zelfs boven gym. Leerlingen worden daarentegen niet erg blij van muziek en godsdienst. 

6. Gym wordt steeds minder populair
Apenkooien, lekker slingeren aan de ringen of elkaar inmaken met een potje trefbal: het wordt steeds minder populair onder leerlingen. Vooral meisjes blijven liever aan de kant zitten. Dit verklaart misschien ook waarom hun gemiddelde cijfer voor dit vak lager ligt. Onder jongens is het nog steeds populair, maar minder dan de afgelopen jaren. 

 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten