cijferlijst De Passie
Schoolnieuws

Cijfers 5-vwo bepalen toelating studie

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kim
Einder

Hoop je dat een prachtige cijferlijst in je examenjaar je toegang geeft tot je droomstudie? Opgelet: wie pas in 6-vwo of 5-havo z'n best gaat doen, is te laat. Daarvoor waarschuwt de Erasmus Universiteit Rotterdam. Die kijkt juist naar de cijfers van het jaar ervoor. En de Erasmus is waarschijnlijk niet de enige instelling die dat doet.

Vanaf komend jaar mogen hogescholen en universiteiten niet meer loten om te bepalen wie een opleiding mag volgen. Als er meer interesse is dan plekken, kiest de toelatingscommissie de nieuwe studenten uit op basis van bijvoorbeeld hun cijfers of motivatie. 

Cijfers bepalen
Voor zo'n selectieprocedure moet je je meestal vóór half januari al aanmelden. Dan heb je natuurlijk nog lang geen examencijfers. Gevolg: de hogeschool of uni kan op basis van je 5-vwo- of 4-havo-cijfers bepalen of je mag komen studeren.

De Erasmus bepaalt op die manier wie er geneeskunde, criminologie, International Business Administration en nog elf studies mogen doen. 'Bereid je op tijd voor op een vervolgopleiding', zegt Gerard Hogendoorn, de coördinator vwo-aansluiting, in het AD. Pas in het examenjaar je best gaan doen (of überhaupt bedenken wat je wilt studeren), kan funest zijn. 'Middelbare scholen moeten beter inspelen op deze ontwikkeling', vindt hij.

Trucjes
Sommige leerlingen hebben al een trucje bedacht om toch te worden toegelaten. Op het Emmaus College in Rotterdam besloot bijvoorbeeld een meisje vrijwillig te blijven zitten in 5-vwo. Haar cijfers waren goed genoeg om over te gaan, maar waarschijnlijk niet hoog genoeg om geneeskunde te mogen studeren. De school baalde van dat voorstel, weet het AD. Wat als straks iedereen wil blijven zitten?

En dat is niet de enige kritiek die middelbare scholen hebben. Leerlingen zouden (nog meer) last krijgen van prestatiedruk, denken ze. Bovendien zijn gewone rapportcijfer niet objectief: de ene school verzint misschien makkelijkere toetsvragen dan de andere. En tsja, waarom zou je in je examenjaar je best doen als je toch al bent toegelaten tot je vervolgopleiding?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten